Öppettider

Tisdag - söndag
10.00 - 16.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & restaurang Syltan! Fler händelser

Today's lunch

Karl Dunér: Scener 17.3 - 3.6 2018

Vårens huvudutställning blir en solopresentation av konstnären och regissören Karl Dunér (f. 1963, verksam i Stockholm). Det är Karl Dunérs första utställning i Sverige sedan 2002.


Samtliga verk i utställningen visas för första gången. Karl Dunér beskriver utställningen som ett antal självständiga scener som man fritt kan röra sig mellan. Verken är skapade i olika material och teknik såsom brons, video, mekanik, aluminium, stålplåt, tyg, måleri och plexiglas.

Scenerna bjuder in till upplevelser som premierar långsamhet, lyhördhet och uppmärksamhet. Här återfinns halvautomatiserade dockor och ett större antal fristående skulpturer som var och en har en öppen spelplats där figurer är samlade. Några av dessa kan röra sig. De vrider sig, tar sig långsamt en bit, stannar och väntar. Rörelserna kan inte upprepas eller förutses och varje skulptur har sitt eget ljus och sin egen ljudatmosfär. 


Karl Dunér debuterade som regissör 1990 på Dramaten där han också främst varit verksam och satt upp pjäser av exempelvis Anton Tjechov, August Strindberg, Witold Gombrowicz och Samuel Beckett. Just nu är han aktuell med en uppsättning på Dramaten av Becketts Krapps sista band. Mellan åren 2009 och 2012 var Dunér chef för Helsingborgs stadsteater. Han har också regisserat opera och radioteater. Vid sidan av teatern är Dunér verksam som konstnär och har i denna roll ställt ut i bl.a. Stockholm, Berlin, Dublin, Bryssel och Tokyo. 2013 tilldelades Dunér Svenska Akademiens teaterpris samt den kungliga medaljen Litteris et Artibus. 2016 tilldelades han Svenska Teaterkritikers Förenings pris.

Se utställningskatalog med text av Mats Florin.

Foto och efterarbete ”Vattenkikare”: Tomas Boman
Dockmakare ”Ön”: Thomas Lundquist
Metall- och bronsarbete ”Plåtar”: Gunnar Lindén
Teknik ”Filmskåp”: Mikael Palosaari
Teknik ”Scener” och ”Ön”: Lars Hässler Komposit & Mekanik
Rörelsestyrning och programmering: Myles Syverud, KTH
Grundmekatronik ”Ön”: Alexander Jonsson, Ramtin Mass, Johanna Grauers och Fredrika Kringberg, KTH

Tack till: Peder Freiij, Anders Lund, Kalle Boman och Lännaateljéerna.


Utställningen stöds av Kulturbryggan och Konstnärsnämnden.


Karl Dunér, Scener, 2018.
Foto: Patrik LindellAktuella artiklar:
Sveriges radio, P1, 20180509
Smålandsposten
Värnamo Nyheter

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här