Öppettider

Tisdag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet tisdag-söndag 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Martin Jacobson: Med omnejd 2.2 - 2.6 2019


Vårens stora utställning på Vandalorum är en solopresentation av konstnären Martin Jacobson, en av Sveriges främsta samtidskonstnärer och just nu högaktuell med sina handmålade kulisser – den största hela 16 meter hög och 9 meter bred – till Jonas Gardells nya scenshow QUEEN OF F*CKING EVERYTHING.

Jacobson arbetar övervägande med måleri men även med objekt. Jacobson beskriver sitt måleri som ett sätt för honom att navigera i och kommunicera med tillvaron. Han använder sig av konsthistoriska förlagor, vilka fungerar som ett verktyg för att utforska måleriet och dess relation till historiska och samtida mytologier. Han utgår från bilder funna på konsthistoriens skräphög och samlar vykort, kataloger, illustrerade tidningar, läroböcker, fotografier, barnböcker och senaste åren även bilder på nätet. Martin Jacobson söker ständigt efter arketypiska motiv och teman: solnedgången, månskenet, vägen, berget, vattnet och himlen. Bildelement från disparata källor möts i kompositioner som tycks hämtade ur kollektiva drömmar.

”Jag har drömt att jag sett historiska utställningar som aldrig funnits. I de drömda utställningarna samsas Naturhistoriska artefakter med vaser och målningar från barocken till sekelskiftet. Rekvisita från Hollywood presenteras i samma rum som religiösa reliker. I min ateljé försöker jag återskapa dessa utställningar.”

Utställningsytan i Lada 1 möjliggör att kunna visa ett helt nytt verk av Jacobson som är av monumental storlek.

Martin Jacobson (f. 1978) är utbildad vid Örebro konstskola samt Malmö Konsthögskola och är idag verksam i Stockholm. Utställningar i urval: The Collectors, Venedigbiennalen 2009, The Beauty of distance, Sydneybiennalen 2010, Excursions, Akvarellmuseet 2013 och Norrtälje konsthall 2015.

Bild 1: från utställningen, Lada 1, 2019
Bild 2: titel: Kvällsljus, skog, akvarell, 2013

Till utställningskatalog Med omnejd, klicka HÄR

Today's lunch

Wednesday 15 February, 13:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här