Öppettider

Måndag-söndag
10.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet måndag-söndag 10-17

Fler händelser

Today's lunch

Loin of salmon served with dill mayonnaise, pickled cucumber and herb potato

Mats Fredrikson & Jonas Sällberg: John Selbing – den ofrivillige fotografen 2.2 - 5.5 2019

John Selbing (1908-2001) blev ofrivilligt Orrefors fotograf. Han anställdes 1927 av Simon Gate som formtecknare med ambitionen att bli glasformgivare. I början av 1930-talet fick dock Orrefors ekonomiska svårigheter och John tillfrågades om han ville bli deras fotograf. Man hade inte råd med externa fotografer. Med rädslan för att mista jobbet accepterade han.

Selbing var inte en traditionell företagsfotograf. Han hade ett konstnärligt förhållningssätt och en konstnärlig ambition som fotograf. Företagsledningen såg detta och gav John stor frihet i sitt arbete. Han lekte och experimenterade både i och utanför fotostudion, sökte intressanta bakgrunder i naturen och i hyttan, provade nya sätt att ljussätta. John Selbing är vår mest intressanta glasfotograf i Sverige och verkade under perioden när Orrefors glasbruk växte och utvecklades till ett världsberömt företag. Selbing behärskade alla genrer, stilleben, porträtt och miljödokumentation. Han förstod att fotografiet var en länk till marknad och förståelse. Han gjorde dessutom mycket av reklammaterialet för Orrefors. Kataloger, affischer, annonser som många gånger höll samma höga klass som hans fotografier.

Fredriksson och Sällberg intresserade sig för Selbings fotografiska gärning och bestämdes sig för att göra en bok. Under arbete med boken upptäcktes många negativ som var skadade beroende på dåliga arkivförhållanden, men bildmässigt var de mycket intressanta.

Ett varmt tack till GigantPrint och Värnamo Sliperi och Glasmästeri för värdefullt stöd till utställningen.
Today's lunch

Loin of salmon served with dill mayonnaise, pickled cucumber and herb potato

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här