Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Fennel baked farm chicken served with cassoulet of organic beans, gravy of chicken and carrot

Systrarna Jobs 21.3 - 27.9 2020

Konstnärerna Lisbet Jobs (1909-61) och Gocken Jobs (1914-95) skapade textil och keramik som än idag får svenska hem att blomma. Den rika inhemska floran – där bärväxter och ängsblommor förenas med trädkvistar och ormbunkar – slingrar sig över keramikfat och kakelplattor samt förvandlas till dekorativa mönster på handtryckta textilier.

Utställningen, som är en omfattande fortsättning av den som Thielska Galleriet visade under våren 2019, kommer att innehålla drygt 250 textila och keramiska föremål av Lisbet och Gocken Jobs inlånade från ett 20-tal museer och privata långivare. Som ett viktigt tillägg presenterar Vandalorum hur systrarna Jobs klassiska textila mönster används av formgivare idag. Detta visas genom den ledande svenska modedesignern Carin Rodebjers vårkollektion från 2019 samt en ny miljö skapad specifikt för utställningen av den prisbelönta design- och arkitekturstudion TAF.

Utställningen visar Lisbet och Gocken Jobs värld av mönster och dekorer genom effektfulla iscensättningar och växtarrangemang, allt skapat av blomsterkreatören Gunnar Kaj. Här berättas historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och inspirationskälla.

Lisbet och Gocken Jobs mönsterskatt har rötter i Dalarnas hantverkskunnande och folkliga traditioner. Att systrarna nu presenteras i stor skala i Småland, knyter an till familjens historia. Modern Elisabet Wisén-Jobs växte upp utanför Nybro i Småland. Hennes föräldrahem var vida omtalat för sin trädgård fylld av ovanliga blommor och fruktträd – en miljö som senare kom att influera Elisabeths konst och i förlängningen även döttrarna Lisbet och Gocken Jobs.

 


Utställningen presenterar ny kunskap om systrarna Jobs liv och skapande, med utgångspunkt i boken Jobs keramik och textil: Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar – två konstnärskap (Votum 2018) med text av Hedvig Hedqvist samt bildurval och sammanställning av Christina Mattsson.

Tack till!
Boråstapeter
Brafab
Enets tapetserarverkstad
Erkers Möbler AB Leksandsstolen
Frösö Handtryck
Gocken Jobs AB
Gösta Westerberg Möbel
Jobs Handtryck
Jobsboden
Kjell och Märta Beijers Stiftelse
Lisbet Jobs arvingar
Malmstenbutiken
Naturvårdsverket
Rodebjer
Swedbank
Swedese


Kulturrådet
Region Jönköpings län
Värnamo kommun
Vandalorum Partners: Hamrin, Liljedahl och Svenstig

Bildtexter:
Lisbet Jobs och Gocken Jobs i keramikverkstaden i Västanvik 1943. Foto: Nordisk Rotogravyr
Mönster Aurora 1956 av Lisbet Jobs. Foto: Thomas Svensson
Fat i fajans med målad dekor 1942 av Gocken Jobs. Foto: Sussi Lorinder
Rodebjer, klänning Auda ss19 i mönster Ros och lilja 1946 av Gocken Jobs. Foto: Anton Renborg/ACNE

Today's lunch

Fennel baked farm chicken served with cassoulet of organic beans, gravy of chicken and carrot

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här