Öppettider

Måndag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet måndag-söndag 10-17

Fler händelser

Today's lunch

Baked salmon served with creamy potato "Jansson", dill and fennel salad, dill oil

Under Rådande Omständigheter 19.9 - 10.1 2021

I en tid när inget är som vanligt är det här ingen utställning i vanlig mening. På ett sätt ser det ut som det ska när 145 konstnärer, formgivare och konsthantverkare är representerade. Det är trångt längs alla väggar och hörn. Det är en mängd av olika motiv, material, intentioner och uttryck. Tillsammans utgör de en massiv kraft. 

Tankarna bär till myllret av en färgrik marknad där man kan strosa runt och hitta allt mellan himmel och jord. Givetvis hittar man samband och motsatser, visst blir man begeistrad av mångfalden, bredden och bångstyrigheten. Alla verken tillsammans pejlar in dagsformen för en stor del av konsten i Småland här och nu. Tanken med att uppvisa ett konstnärligt Småland är egentligen inte att få en samtidspresentation. Utställningens tillkomst handlar istället om att stötta det enskilda konstnärskapet i en svår tid.

I spåren av covid-19 har kulturen och i synnerhet konstnärerna drabbats hårt. Uteblivna utställningar och uppdrag som skjuts på obestämd framtid har skapat en svår ekonomisk situation för många. Därför har Smålands Konstarkiv erbjudit yrkesverksamma konstnärer, formgivare och konsthantverkare i Småland en möjlighet att ställa ut verk till försäljning. Alla intäkter från försäljningen går oavkortat till deltagarna.

SMÅLANDS KONSTARKIV
I första hand är det en marknadsplats och en möjlighet för upphovspersonerna att få in en inkomst. Hängningen är inte beständig; när ett verk är sålt ersätter konstnären det med ett annat verk, vilket ökar intäktsmöjligheterna. Utställningsrummet blir också i ständig förändring för besökarna. Vi är väldigt glada över det stora intresset och att konstnärer, formgivare och konsthantverkare från alla tre regionerna i Småland är representerade.

Aktuella artiklar:
20201212 Jönköpingsposten:
Markus Appelgren: "Krisen har skapat en debatt om konstnärers dåliga villkor"


20201212 Jönköpingsposten:
Hans Thoursie: "Jag har aldrig tidigare hört om ett galleri som avstår från provision"


20201212 Jönköpingsposten:
Krisutställning på Vandalorum har dragit in 450 000 till lokala konstnärer


20201213 Jönköpingsposten:
Christian Immonen: "Satsa på kulturskaparna istället för att bygga museer"


20201213 Jönköpingsposten:
Ester Svensson: "Mina kollegor utomlands har förlorat sin försörjning"

Today's lunch

Baked salmon served with creamy potato "Jansson", dill and fennel salad, dill oil

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här