Öppettider

Måndag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet alla dagar 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Monica Förster: Bruno Mathsson-pristagare 2021

20.11 2021 - 18.4 2022
 
Den svenska formgivaren Monica Förster är 2021 års Bruno Mathsson-pristagare. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 20/11 2021 på Vandalorum i samband med vernissagen av utställningen.
 
Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:  
Drivkraften att testa nya former, tekniker och material är imponerande i Monica Försters omfångsrika produktion. Hennes gränsöverskridande och internationella designdialoger överraskar och förbluffar, liksom blandningen av lätthet och tyngd i de kreativa uttrycken. Hon är en ambitiöst engagerad ensamvarg som utmanar moderna klassiker med oväntad spänst i sina former; hon blandar elegans och saklighet med kittlingar av fulsnyggt. Styrkan finns i den svårfångade och samtidigt tillåtande attityden. 
 
Monica Förster (f. 1966) är en av Sveriges internationellt mest etablerade formgivare, med uppdrag som spänner från möbler och objekt till inredningar, industridesign och strategiutveckling. Hon drivs av att lösa problem och ta sig an utmaningar inom för henne okända områden. Förster växte upp nära naturen i Dorotea i Lappland. Hon utbildade sig på Beckmans följt av Konstfack och grundade strax efter examen sin egen designstudio i Stockholm. Genombrottet kom med ett uppblåsbart rum i rummet, Cloud för Snowcrash, som blev vida uppmärksammat på Milano-mässan 2003. Idag formger hon regelbundet för europeiska möbelproducenter som Zanotta, Tecno och Poltrona Frau. Parallellt finns även många och skiftande uppdragsgivare på hemmaplan. Hon ritar exempelvis möbler för Offecct, Fogia och Erik Jørgensen, krukor för Skultuna, ljusstakar för Georg Jensen, bruksporslin för Rörstrand, bestick för Gense, smyckeskrin för Svenskt Tenn och grävmaskinsstol för Volvo Construction Equipment. Totalt har Försters designstudio 57 uppdragsgivare.    
 
Förster har ett passionerat förhållningssätt till tillverkning och finner lycka i att det hon formger skapar jobb åt skickliga hantverkare. För snart ett decennium sedan fick hon kontakt med Orhan Niksic som då jobbade för Världsbanken och var på väg att flytta hem till Bosnien för att bli VD för familjens hundraåriga snideriföretag Zanat (zanat på bosniska betyder hantverk). Niksic såg behovet av att samarbeta med formgivare och hade läst om Försters drivkraft att utgå från varje tillverkares historia och unicitet. Förster blev företagets art director, och Zanats produkter, formgivna av såväl Förster som andra internationellt verksamma formgivare, har idag en bred publik i olika delar av världen. Träsnideritraditionen i Zanats hemstad finns dessutom sedan 2017 på Unescos världsarvslista.Bildtexter:
Esedra för Poltrona Frau, 2007. Foto: Poltrona Frau
Tucano för Zanotta, 2020. Foto: Zanotta
Porträtt Monica Förster. Foto: Alicia Knight

Foto startsida: Patrik Lindell
 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här