Öppettider

Måndag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet tisdag-söndag 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger

30.4 - 9.10 2022
 

Vandalorum presenterar under 2022 utställningen Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger, en omfattande retrospektiv med Wanja Djanaieff (f. 1941), en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Hon har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Hennes arbete blev känt för en bred publik när hon designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. Hon har även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och är professor.
 
Utställningen är en personlig berättelse om ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv. Här presenteras ett stort urval av de hundratals mönster för textil som hon formgivit sedan 1960-talet, och som blivit stilbildande för en hel era. I utställningen visas även skisser, kläder och andra verk, samt den nyproducerade Filmen om Wanja av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.
 
Utöver sin designgärning har Wanja Djanaieff engagerat sig för en hållbar utveckling inom textilindustrin, särskilt för linet som material och för utveckling av produkter av lin. En viktig del av hennes verksamhet har varit att lyfta textilhantverket, kollektivt skapande och att inspirera till att samlas kring hantverk och hemslöjd.

I samband med utställningen kommer Wanja Djanaieff att formge en linodling som anläggs på Vandalorums innergård.

 

Utställningen är framtagen av Marabouparken konsthall och har anpassats till Vandalorum i samarbete med Wanja Djanaieff.
 

 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här