Öppettider

Måndag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet måndag-söndag 10-17

Fler händelser

Today's lunch

Dillbaked haddock served with braised fennel, gravy of fennel and herb potato

Boro — Nödens konst

12.3-14.8 2022

Utsedd till "Årets utställning" i Sverige!Denna omfattande utställning innehåller ca 100 boro-föremål som samlades in av den japanske folkloreforskaren och boro-pionjären Chuzaburo Tanaka (1933-2013). Föremålen är inlånade från Amuse Inc. och visas genom denna utställning, skapad av Världskulturmuseerna, för första gången i Europa.

Japanska trastextilier, boro, har väckt uppseende världen över. Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga förhållandena i Japan fram till 1900-talets första hälft. I norra Japan kunde invånarna på grund av det kalla klimatet inte odla bomull. Där, bland bönder och fiskare, utvecklades ett särpräglat kvinnligt hantverk där ingenting fick gå till spillo. Begagnade tygbitar syddes ihop till hemtextilier och klädesplagg som sedan omsorgsfullt lappades och lagades i flera generationer. Idag har boro blivit samlarobjekt som inspirerar samtida textilkonstnärer, kopieras av lyxmodemärken och ställs ut på museer.

Boro-föremålen berättar om konsten att överleva men också om människors kreativitet och ständiga behov av att skapa skönhet. Genom att visa denna utställning vill Vandalorum lyfta fram en unik textiltradition och samtidigt skapa ett rum för samtal kring aktuella, komplexa frågor om textilförbrukning, hållbarhet och mode.

I dagens västerländska samhälle anses lagandet sällan vara en nödvändighet utan ett val som görs bl a pga ökande insikt om nyproduktionens inverkan på klimatet. Lagandet börjar även bli en samtida konstform som professionellt verksamma konsthantverkare, konstnärer, formgivare och arkitekter dedikerar sig åt. Utställningen rymmer ca 100 historiska boro-föremål men också nyskapade textila verk och ljudkonst av flera nu aktiva konstnärer.

I utställningen har Vandalorum i samarbete med TAF och den svensk-japanske konstnären Takao Momiyama (f 1951) skapat en ateljé där publiken bjuds in att lära sig sashiko, den sömnadsteknik som används för lagning av boro. Momiyama visar även ett stort urval av sin egen samtida boro, samt håller i workshops där han överför sin kunskap om lagandet och dess potential att höja ett plaggs emotionella värde samt förlänga dess liv.
 I den omfattande utställningskatalogen behandlas boros textila historia, men även hur boros sociala, ekonomiska och estetiska status har förändrats över tid. Publikationen innehåller foto av Kyoichi Tsuzuki och texter av Staffan Appelgren, Petra Holmberg, Yoshiko Iwamoto Wada och Philip Warkander. Den är publicerad av Art & Theory i samarbete med Östasiatiska museet.

Utställningens scenografi är skapad av TAF med grafisk form av BankerWessel.


AKTUELLT
220312 Jönköpings-Posten
220212 SVT 1 Kulturprogrammet Sverige!
220212 SVT Jönköping
210428 Dagens Nyheter

TACK TILL
Bengt Julins Stiftelse
Värnamo Sliperi & Glasmästeri
Zero
 

Foton: Patrik Lindell

Today's lunch

Dillbaked haddock served with braised fennel, gravy of fennel and herb potato

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här