Öppettider

Måndag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet måndag-söndag 10-17

Fler händelser

Today's lunch

Baked salmon served with creamy potato "Jansson", dill and fennel salad, dill oil

RUTAN: Ruben Östlund & Kalle Boman 18.4 - 21.6 2015

En idé av filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Boman.


Foto: John Nelander / Vandalorum


Rutan, en vitmarkerad kvadrat placerad i det offentliga rummet, är en plats där gemensamma rättigheter och skyldigheter råder. Till Rutan kan vi gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. I Rutan kan vi lämna ifrån oss våra ägodelar, i den får vi inte stjäla.

Idén och bakgrunden till Rutan premiärpresenteras i Vandalorums största utställningslokal Lada 1 och den första verkliga Rutan placeras i Värnamos stadskärna i samband med vernissagen. Initiativtagare till utställningen är Karin Lundh.

Ruben Östlund: ”Under arbetet med långfilmen Play, där barn rånar andra barn, kom jag vid upprepade tillfällen i kontakt med människans oförmåga att hjälpa och be om hjälp i det offentliga rummet. Rånen tog plats i varuhus, på spårvagnar och på torg, trots att många vuxna såg vad som hände var det väldigt ovanligt att någon ingrep. När min pappa var sex år gammal hängde hans föräldrar en adresslapp runt hans hals och lät honom springa ut på Östermalm i centrala Stockholm för att leka. På 50-talet såg vi andra vuxna som en tillgång, som någon som kunde hjälpa våra barn om de råkade illa ut, idag upplever vi andra vuxna som ett hot. Rutan är bland annat ett försök att påverka den attitydförändringen.”

Kalle Boman: ”Tanken är att undersöka och initiera möjligheten att skapa en frizon, Rutan, där bara goda värderingar råder. Värdegrunden i Rutan utgår från det dokument som FNs generalförsamling antog och kungjorde den 10 december 1948 som en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Rutan är en påminnelse om och en hyllning till vårt gemensamma ursprung, släktet Homo som är minst 2,8 miljoner år gammalt.”

AKTUELLA ARTIKLAR
20170529 Tidningen VI, läs här.
Ruben Östlund intervjuas i Kulturnytt, Sveriges Radio om RUTAN, klicka här för att lyssna.


 

Kalle Boman (f. 1943) är filmproducent och professor i filmisk gestaltning vid Akademin Valand/Göteborgs universitet. Genom åren har han bland annat samarbetat med Bo Widerberg, Roy Andersson, Marie-Louise Ekman, Charlotte Gyllenhammar och Felix Gmelin. Vid Guldbaggegalan 2014 tilldelades Boman Hedersguldbaggen.
Ruben Östlund (f. 1974) är filmregissör och professor i filmisk gestaltning vid Akademin Valand/Göteborgs universitet. Filmen De ofrivilliga blev Östlunds genombrott internationellt och hade premiär i Cannes 2008, där den tävlade i avdelningen Un certain regard. Play (2011) hade även den premiär vid Filmfestivalen i Cannes. Östlunds senaste långfilm Turist (2014) vann sex Guldbaggar i år och Un certain regard juryns pris i Cannes.
RUTAN (The Square) stöds av följande:
Värnamo Kommun
Värnamo City
Värnamo Företagarförening

Fyra Punkter
Göteborg City Airport
Kährs & Winsth Golv och Kakel
Netmine
Nevotex
Region Jönköpings Län
RL Gruppen
Ställningsproffsen

Today's lunch

Baked salmon served with creamy potato "Jansson", dill and fennel salad, dill oil

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här