Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Ralph Erskine 7.11 2015 - 17.1 2016

Arkitekt med engagemang för samhället och människan.

Vandalorum har glädjen att i samarbete med Värnamo kommun presentera en ny vandringsutställning i liten skala om arkitekten Ralph Erskine (1914-2005), producerad av Tibro kommun. Erskines flytt från England till Sverige inspirerades av det sociala bostadsbyggandet. Under 1930- och 40-talet var Sverige ett föregångsland när det gällde ambitioner inom social välfärd och bostadsbyggande. Erskine hade som arkitekt tydliga idéer om vilket samhälle arkitekturen kan bidra till att skapa.

Utställningen fokuserar på Erskines arbete kring sociala frågor och interaktion. En viktig del i alla projekt han deltog i var att utveckla arkitektur, formgivning och socialt ansvarstagande i nära samband. Detta är tydligt i hans stadsbyggnadsprojekt, med Brittgården i Tibro och Nya Bruket i Sandviken som exempel, där en varierad skala på bebyggelsen och gestaltningen av husen skapar möjligheter för interaktion.

Utställningen presenterar i text och bild fyra av Erskines bostadsområden: Brittgården i Tibro, Ekerö Centrum, Gyttorp utanför Nora samt Nya Bruket i Sandviken. Utställningen innehåller även ett TV-reportage om Brittgården av journalist Christoffer Barnekow och arkitekturhistoriker Martin Rörby samt en dokumentärfilm från 1999 där publiken får följa med till svenska och engelska Erskine-hus med arkitekten själv som ciceron.

Utställningen är producerad av Tibro kommun. Utställningsarkitektur av CaseStudio, Göteborg.
Foto: Fotograf okänd, ur Statens Centrum för arkitektur och designs samlingar.

Inslag om utställningen i Kritiken i Sveriges Radion P1
Artikel om Ralph Erskine i Värnamo Nyheter
Att växa med Erskine - lunchsamtal om hur Värnamo kan växa hållbart.


 

 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här