Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Workshop & Projekt

 


Fotograf: Rasmus Hjortshøj COAST Studio / Lendager Group
 6.9 2018 - 13.1 2019
Wasteland

Samarbete mellan tillverkningsindustrin, Linnéuniversitetet, Konstfack, Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet, Lendager arkitekter och Vandalorum.

Under utställningen Wasteland (juni 2018-januari 2019) bjuder Vandalorum in den regionala tillverkningsindustrin till ett samarbete med danska Lendager Group samt designstudenter vid tre svenska högskolor. Syftet med samarbetet är att de 12 deltagande industrierna tillsammans med Lendager och studenterna ska ges förutsättningar att analysera det avfall som uppstår vid tillverkningen och finna nya sätt att värdera det. Studenternas uppgift blir att i samarbete med Lendager och en utvald industri utveckla ny material- eller produktframställning baserad på det avfall som den specifika industrin genererar genom sin tillverkning. Resultatet presenteras i en utställning på Vandalorum som pågår från november 2018 till januari 2019.

   
 
2014, odlingsprojekt
SLU Alnarp Lantbruksuniversitet
En 1000 m2 lång rabarbersträcka av Maria Odén. Läs mer här.
   
 22.10 2014, Dynamic and static transition in nature
Vad händer i mötet med naturens formövergångar, där en dynamisk form kan övergå till en statisk? Genom skisser och reflektioner har masterstudenter i industridesign från Jönköpings Tekniska Högskola gestaltat och uttryckt sina upplevelser av naturens former. Dessa har sedan transformerats till en fysisk gestalt som visades ut på Vandalorum.
   
 22-23.1 2014, Matters out of place? En workshop om experimentell återvinning
Jenny Nordberg, industridesigner med intresse i massproduktion och konsumtion höll en 2-dagars workshop inom ämnet "Experimentell återvinning" där 16 studenter från Jönköpings Tekniska Högskola och Linnéuniversitetet deltog. Workshopen undersökte och lät studenterna arbeta med skräp ur olika perspektiv såsom: - Vad är skräp? Kan det helt enkelt vara material på fel plats?
   
 31.10 2013, Tomorrows food
Den 31 oktober arrangerade studenter från Linnéuniversitetets designprogram med inriktning på hållbar utveckling en utställning på temat tomorrows food. Tomorrows food är ett matprojekt som 17 designstudenter arbetatade med under fem veckor. Inledningsvis studerade och granskade de hur vår mat blir till. De valde sedan ett område eller en problematik att fördjupa sig i där målet var att skapa ett matprojekt med inbyggd kritik. Resultaten belyser många av de skevheter som finns inom dagens matproduktion. Från hur det står till med slaktarens psyke till hur matavfall kan bli papper. 
   
 

23.10 2013 Form, material and textures in nature 
Vad händer när vi närmar oss naturens former, material och ytor och börjar reflektera över vad det är vi ser? Att därefter översätta och gestalta ett seende i ett språk och en form är en personlig och utmanade process som sätter gränsen mellan konst och design i rörelse? Form, material and textures in nature är en utställning i samverkan med studenter på Masterprogrammet i Industridesign vid Tekniska Högskolan i Jönköping.

   
 29.10 2012 Exploring spaces and places and the spaces in between
Vad sker i mötet mellan betraktare, rum och form och vad händer när vi börjar att utforska detta möte närmare och sätta våra föreställningar i rörelse? Exploring spaces and the places and the spaces in between ingår i en av Jönköpings Tekniska Högskolas Masterprogramms inledande kurser "Design Work Practice and Philosophy". I projektet prövar och utvecklar studenterna de egna personliga uttrycket och sätter gränsen mellan konst och design i rörelse. Projektet är inspirerat av ett besök på Källemo, Anders Krügers utställning på Vandalorum och ett möte med naturens rum och former på Omberg. 
   
  

2009, workshop Böja tråd och bocka rör
Trådindustrin är en fundamental del i det regionala näringslivet och har en historisk förankring i bygden. Designstudenter från Konstfack, Högskolan i Kalmar, Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och Linnéuniversitetet i Växjö deltog. Förläste gjorde Maud Färnström, fil. dr Universitetslektor i Konstvetenskap, Per-Erik Levinsson och Maud Asp från Hörle Tråd AB samt Gabriella Gustafson från TAF arkitekter. Workshopledare var Vesa Honkonen, arkitekt och formgivare. Under rubriken "The chair is dead, Long live the chair" höll han sitt anförande med utgångspunkt för workshopen.

   
  

2006, workshop nya material
Workshopen "Nya material" anordnades i anslutning till utställningen Plastic Fantastic. Föreläsare var Torbjörn Egerhag, vd för plastföretaget Materialdepån Norden AB, Vesa Honkonen, arkitekt och konstnär, designgruppen FRONT, Anders Breitholtz, vd för Råvarakvarnen, Eva Rosengren, Statens konstråd och Lena Berglin, forskare på Borås Textilhögskola. 

Workshopdeltagare var studenter från, HDK Steneby, Ingenjörshögskolan i Jönköping, Linneuniversitetet i Växjö och Dansk Designskole.

   
  

2005, workshop förpackningar
Vandalorum anordnar en andra workshop på temat förpackning, med frågeställningen hur konst och design används för att framställa och utveckla nya förpackningar? Workshopen anordnades i samarbete med SCA Packaging i Värnamo (nuvarande DS Smith). Studenter från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, Linnéuniversitetet i Växjö, Lunds Tekniska Högskola och Högskolan i Jönköping deltog i workshopen. Workshopens föreläsare var SCA Packaging industridesigner Nina Jobs, designkritiker Susanne Pagold och Torbjörn Lenskog, art director. Workshopledare var Martin Jämtlid, grafisk formgivare.

   
  

2005, workshop ljud
Workshop med diskussioner kring förhållandet ljud och design. Studenterna kom från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg, Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet i Växjö samt studenter från Chalmers, Musikhögskolan och Konstskolan Valand i Göteborg.

Under workshopen föreläste bland andra Catharina Dyrssen, forskare och arkitekt, Tuomo Haapala, kompositör, musiker och regissör, Magnus Johansson, akustiker, Peltor AB, samt Staffan Mossenmark, kompositör och forskare.

   
  

2004, workshop Wegners idévärld
Wegnerseminariet var en workshop kring den världsberömda danske formgivaren och konstruktören Hans J Wegner. Ett tjugotal design- och ingenjörsstudenter på mastersnivå deltog tillsammans med föreläsare och lärare. Studenterna kom från Högskolan för Design och konsthantverk i Göteborg, Chalmers, Högskolan i Jönköping, Linnéuniversitetet i Växjö samt Dansk Designskole i Köpenhamn.

Föreläsare var bland andra Sven Lundh, Källemo, professor Sture Samuelsson KTH, Susanne Pagold, Desingnkritiker, Ejnar Pedersen, Snickarmästare PP-Möbler i Allerød. Workshopsledare var den isländske designern och arkitekten Sigurdur Gustafson. 

   
  2003, workshop förpackningar
Vandalorum anordnade sin första workshop tillsammans med SCA Packaging (nuvarande DS Smith). SCA utvecklar, marknadsför och tillverkar förpackningar – huvudsakligen av wellpapp.

Workshopdeltagare var bland annat konstruktörer och grafiker från SCA Packaging, Hans Fredholm konstnär, Jörgen Nordqvist och Erling Gustafsson, grafiska designers. 

 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här