Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Lunchföreläsningar

 5 april, 2019
Cilla Robach, docent i konstvetenskap, 1:e intendent vid Nationalmuseum

John Selbings foton av Orrefors glas, utgjorde kulmen på berättelsen om den eleganta svenska designen från 1950- och 1960-talen. Cilla Robach diskuterar visionen om den vackra vardagsvaran och hur Selbings bilder förstärkte ett svenskt skönhetskriterium byggt på avskalad enkelhet, harmoni och proportion.
   
 1 februari, 2019
Nils Molinder, krögare

Molinder är en av Sveriges mest framstående kockar och driver idag ett flertal berömda restauranger i Stockholm så som Melanders fisk, Ulla Winbladh, Konstnärsbaren och legendariska Wedholms fisk. 2015 var han finalist i TV4:s Kockarnas kamp. Molinder kommer att tala om sitt entreprenörskap i restaurangbranschen och om fisk igår, idag och imorgon.
   
 30 november, 2018
Anna Kraitz, formgivare

Konst och form har alltid varit en naturlig del av Anna Kraitz liv och genom åren har hon blivit prisad för både egensinniga möbler och porslinsföremål. Under sin föreläsning kommer Kraitz berätta om vad som gjort henne till en av Sveriges mest intressanta formgivare.
   
 5 oktober, 2018
Thommy Bindefeld, marknadschef

Thommy Bindefeld är marknadschef och kreativt ansvarig på det anrika inredningsföretaget Svenskt Tenn, som grundades av Estrid Ericson 1924. Under sin föreläsning kommer Bindefeld att tala om Svenskt Tenns historia, samarbeten
och att arbeta med ett historiskt arv i vår samtid.
 
   
 18 maj, 2018
Karl Dunér, dramatenregissör

Dramatenregissören och konstnären Karl Dunér (f. 1963) tar under sin föreläsning med oss på en resa genom teaterns historia, från det antika Grekland till nutidens Dramaten i Stockholm.
   
 16 februari, 2018
Donald Boström, journalist

3,1 miljarder koppar per dag. Så mycket kaffe dricker jordens befolkning. Journalist Donald Boström har i decennier samlat kaffekunskaper och gjort research om kaffe världen över. Under sin föreläsning berättar Boström om kaffets historia, kultur, framställningsprocess och smakvärld. En resa från böna till kopp.
 
   
 26 januari, 2018
Leif Mannerström, krögare

Matens Makt: Under föreläsningen minns och pratar krögaren Leif Mannerström om viktiga händelser runt om i världen under vitt skilda tidsepoker, där maten och drycken ibland haft en avgörande betydelse.

 
   
 

27 oktober, 2017
Jan Garnert, etnolog och teknikhistoriker

Jan Garnert är Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria och kommer under sin föreläsning att berätta om vägen från historiens mörker till vår egen lysande tid. Vad har ljuset betytt för vårt sätt att leva, tänka och vara?

   
 21 maj, 2017
Knut Knutson, antikvitetsexpert

Knut Knutson föreläser om formgivare Jonas Bohlin. Knut Knutson är ägare samt chefsintendent på Uppsala auktionskammare och känd från SVTs Antikrundan.
   
 

10 mars, 2017
Thomas Millroth, konsthistoriker, författare och kritiker

Millroth kommer under sin föreläsning att prata om Carl Fredrik Reuterswärds olika stilar. Hur Reuterswärd hittat på konstnärer för att komma underfund med språket. Vad vi säger och hur vi kan förmedla vad vi tänker samt hans främsta verktyg – humorn!

   
 18 november, 2016
Rasmus Waern, arkitekt SAR/MSA Wingårdhs Arkitekter

Rasmus Waern är arkitekt på Wingårdhs Arkitekter och kommer under sin föreläsning på Vandalorum att pratat om de projekt som Wingårdhs Arkitekter och utställningsaktuella Ingegerd Råman har jobbat tillsammans med. Projekten innefattar bl.a. Liljevalchs, House of Sweden, Aula Medica och Spira.
 
   
 22 maj, 2016
Paul Hansen, fotograf

I samband med Henrik Lund Jörgensens Soloutställning Sea change bjuder Vandalorum in till ett lunchsamtal mellan konstnären och Paul Hansen, en av Sveriges med prisbelönta fotojournalister.
 
   
 29 april, 2016
Gunnel Carlssson, trädgårdsjournalist, författare och programledare

Gunnel pratar trädgård, ger tips, idéer och svarar på frågor. Hon pratar även om sin senaste bok ”Gunnels 100 gröna pärlor i trädgårdseuropa” där hon har valt ut allt ifrån små personliga och anspråkslösa trädgårdsoaser, till storslagna anläggningar.
 
   
 28 februari, 2016
Bea Szenfeld (modedesigner) och Lotta Ahlvar
   
 

15 januari, 2016
Lunchdebatt: Att växa med Erskine

Kommunfullmäktige i Värnamo Kommun har fastslagit en ny vision:
”Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035”. På 20 år ska det alltså byggas bostäder åt 6500 nya kommuninvånare. Vad kan vi lära av Ralph Erskine när Värnamo ska växa? På vilka sätt är hans idéer kring social och ekologisk hållbarhet tillämpliga i dag?

   
 23 november, 2015
Klas Tham, arkitekt

Föreläsningen arrangeras i samband med utställningen om Ralph Erskine. Tham arbetade med Erskine 1968-85 och berättar om dennes tankar kring hur arkitekturen kan forma samhället.  Hur kan arkitekturen stödja människans strävan att leva ett gott liv?
 
   

Waldemarson Berglund Arkitekter
 16 juni, 2015
25 KVADRAT

Sedan 2014 kan man bygga ett 25 m² stort komplementhus på sin tomt utan bygglov - ett s.k. attefallshus. Ing-Marie Gustafsson, arkitekt SAR/MSA och VD för Accent Arkitekter i Värnamo, berättar om denna nya frihet. Vilka för- och nackdelar medför den? Kan dessa nya hus ändra våra bostadskvarters karaktär? Och hur kan du själv tänka om du är intresserad av att bygga ett attefallshus?
   
 4 november 2014
Gösta Gahm, astronom och Prof. emeritus vid Stockholms Uni.

Vår miljö, liksom den biologiska utvecklingen, påverkas inte bara av människan utan också kraftigt av skeenden i rymden omkring oss. Utgångspunkten är antikens fyra element, lika aktuella idag som då.
   
 8 oktober 2014
Cheryl Akner-Kohler, skulptör, designpedagog och professor vid industridesign på Konstfack.

Om den direkta, fysiska upplevelsen av att arbeta med form, proportioner, rumslig organisation och den konst- och designmässiga intentionen.
   
 5 juni 2014
Ida Klamborn, modedesigner

Ida Klamborn är modedesigner vars fokus ligger på en visuell grafisk estetik med en unik komposition av färg, form och print. 
Under sin föreläsning på Vandalorum berättade Ida om sin skapandeprocess, hur hon jobbar upp sina silhuetter och skisser till färdigt resultat och hur mycket hon uppskattar misstagen som dyker upp på vägen.
   
 4 mars 2014
Swedish Stockings

Strumpbyxor är idag en av kvinnors främsta förbrukningsvaror med en tillverkning som kännetecknas av miljöfarliga gifter. Nadja Forsberg och Linn Frisinger, grundare av det första ekologiska strumpbyxemärket Swedish Stockings, pratar om uppstarten, om hur det är att vara små aktörer i en gigantisk industri och vikten av ett hållbarhetstänk inom entreprenörskap.
   
 4 februari 2014
Susann Rönnertz, konstnär
och trädgårdsingenjör


Susann föreläser om mat och växter i konstens historia och om hur dagens konstnärer använder mat och trädgård på film, på konstnärliga middagsbjudningar och i mobila trädgårdar.
   
 27 januari 2014
Erika Lagerbielke, formgivare och professor i glasdesign

Erika berättar om sitt mångåriga samarbete med Orrefors och om sin syn på det svenska glasets framtid.
   
 2 december 2013
Jan Carleklev, tonsättare

Att formge tid handlar om att skapa en intressant och meningsfull upplevelse i till exempel en utställning, organisation eller produkt. Experience Designer Jan Carleklev föreläste bland annat om deltagande och lek som beståndsdelar i en bra upplevelse och att vi har fler sinnen än synen.
   
 11 november 2013
Remus Wilson, konstnär

Remus berättar om den konstnärliga och hantverksmässiga processen vid tillblivelsen av minnesmärket 
Resen i Rosendal, 2011.
   
 14 oktober 2013
Lars Mouwitz, professor i Yrkeskunnande och teknologi vid Göteborgs Uni.

Lars föreläser om matematik som kulturarv, vetenskapligt språk och skön konst.
   
 17 september 2013
Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria vid Umeå Uni.

Ronny är uppskattad föreläsare och författare. 
Ambjörnsson berättade om Ellen Keys idéer kring vikten av att främja barns kreativitet, bildning och utveckling, idéer som har fått ny aktualitet idag.
   
 20 maj 2013
Kaj Granath, arkitekt och lektor på Tekniska högskolan i Jönköping

Kaj föreläser om trender och tendenser inom stadsplanering och samhällsbyggande, med exempel från Berlin, Barcelona, Köpenhamn, Paris, London och New York.
   
 29 april 2013
I ljuset av André

Om ingenjörskonst, gränser och vetenskapens praktik. Föreläsningen genomförs av Karin Havemose, universitetslektor i arbetsorganisation vid Högskolan i Jönköping.
   

 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här