Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Lunchföreläsningar

 

27 oktober, 2017
Jan Garnert


Jan Garnert är Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria och kommer under sin föreläsning att berätta om vägen från historiens mörker till vår egen lysande tid. Vad har ljuset betytt för vårt sätt att leva, tänka och vara?

   
 21 maj, 2017
Knut Knutson

Knut Knutson föreläser om formgivare Jonas Bohlin. Knut Knutson är ägare samt chefsintendent på Uppsala auktionskammare och känd från SVTs Antikrundan.
   
 

10 mars, 2017
Thomas Millroth, konsthistoriker, författare och kritiker

Millroth kommer under sin föreläsning att prata om Carl Fredrik Reuterswärds olika stilar. Hur Reuterswärd hittat på konstnärer för att komma underfund med språket. Vad vi säger och hur vi kan förmedla vad vi tänker samt hans främsta verktyg – humorn!

   
 18 november, 2016
Rasmus Waern, arkitekt SAR/MSA Wingårdhs Arkitekter

Rasmus Waern är arkitekt på Wingårdhs Arkitekter och kommer under sin föreläsning på Vandalorum att pratat om de projekt som Wingårdhs Arkitekter och utställningsaktuella Ingegerd Råman har jobbat tillsammans med. Projekten innefattar bl.a. Liljevalchs, House of Sweden, Aula Medica och Spira.
 
   
 22 maj, 2016
Paul Hansen, fotograf

I samband med Henrik Lund Jörgensens Soloutställning Sea change bjuder Vandalorum in till ett lunchsamtal mellan konstnären och Paul Hansen, en av Sveriges med prisbelönta fotojournalister.
 
   
 29 april, 2016
Gunnel Carlssson, trädgårdsjournalist, författare och programledare

Gunnel pratar trädgård i allmänhet, ger tips, idéer och svarar på frågor. Hon pratar även om sin senaste bok ”Gunnels 100 gröna pärlor i trädgårdseuropa” där hon har valt ut allt ifrån små personliga och anspråkslösa trädgårdsoaser, till storslagna anläggningar som tar andan ur sina besökare.
 
   
  28 februari, 2016
Bea Szenfeld och Lotta Ahlvar
   
 

15 januari, 2016
Lunchdebatt: Att växa med Erskine

Kommunfullmäktige i Värnamo Kommun har fastslagit en ny vision:
”Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035”. På 20 år ska det alltså byggas bostäder åt 6500 nya kommuninvånare. Vad kan vi lära av Ralph Erskine när Värnamo ska växa? På vilka sätt är hans idéer kring social och ekologisk hållbarhet tillämpliga i dag?

   
 23 november, 2015
Arkitekt Klas Tham

Föreläsningen arrangeras i samband med utställningen om Ralph Erskine. Tham arbetade med Erskine 1968-85 och berättar om dennes tankar kring hur arkitekturen kan forma samhället.  Hur kan arkitekturen stödja människans strävan att leva ett gott liv?
 
   

Waldemarson Berglund Arkitekter
 16 juni, 2015
25 KVADRAT

Sedan 2014 kan man bygga ett 25 m² stort komplementhus på sin tomt utan bygglov - ett s.k. attefallshus. Ing-Marie Gustafsson, arkitekt SAR/MSA och VD för Accent Arkitekter i Värnamo, berättar om denna nya frihet. Vilka för- och nackdelar medför den? Kan dessa nya hus ändra våra bostadskvarters karaktär? Och hur kan du själv tänka om du är intresserad av att bygga ett attefallshus?
   
 4 november 2014
Jord, vatten, luft, eld 
Om jorden - en livskraftig himlakropp

Vår miljö, liksom den biologiska utvecklingen, påverkas inte bara av människan utan också kraftigt av skeenden i rymden omkring oss. Utgångspunkten är antikens fyra element, lika aktuella idag som då.

Gösta Gahm, astronom och Prof. emeritus vid Stockholms universitet.
   
 8 oktober 2014
Skulptural form i produktdesign

Om den direkta, fysiska upplevelsen av att arbeta med form, proportioner, rumslig organisation och den konst- och designmässiga intentionen. 

Cheryl Akner-Kohler är skulptör, designpedagog och professor i teoretisk och tillämpad estetik vid industridesign (ID) på Konstfack.
   
 5 juni 2014
Bakom kulisserna hos en designer

Ida Klamborn är modedesigner vars fokus ligger på en visuell grafisk estetik med en unik komposition av färg, form och print. 
Under sin föreläsning på Vandalorum berättade Ida om sin skapandeprocess, hur hon jobbar upp sina silhuetter och skisser till färdigt resultat och hur mycket hon uppskattar misstagen som dyker upp på vägen.
   
 4 mars 2014
Swedish Stockings: strumpbyxor är idag en av kvinnors främsta förbrukningsvaror med en tillverkning som kännetecknas av miljöfarliga gifter. Nadja Forsberg och Linn Frisinger, grundare av det första ekologiska strumpbyxemärket Swedish Stockings, pratar om uppstarten, om hur det är att vara små aktörer i en gigantisk industri och vikten av ett hållbarhetstänk inom entreprenörskap.
   
 4 februari 2014
Susann Rönnertz: konstnär och trädgårdsingenjör föreläser om mat och växter i konstens historia och om hur dagens konstnärer använder mat och trädgård på film, på konstnärliga middagsbjudningar och i mobila trädgårdar.
   
 27 januari 2014
Hjälp det är design!

Erika Lagerbielke, formgivare och professor i glasdesign berättar om sitt mångåriga samarbete med Orrefors och om sin syn på det svenska glasets framtid.
   
 2 december 2013
Jan Carleklev: att formge tid handlar om att skapa en intressant och meningsfull upplevelse i till exempel en utställning, organisation eller produkt. Experience Designer Jan Carleklev föreläste bland annat om deltagande och lek som beståndsdelar i en bra upplevelse och att vi har fler sinnen än synen.

Jan Carleklev har en master i design från Konstfack och en bakgrund som tonsättare.
   
 11 november 2013
Konstnär Remus Wilson berättar om den konstnärliga och hantverksmässiga processen vid tillblivelsen av minnesmärket Resen i Rosendal, 2011.
   
 14 oktober 2013
Lars Mouwitz, professor i Yrkeskunnande och teknologi vid Göteborgs Universitet, föreläste om matematik som kulturarv, vetenskapligt språk och skön konst.
   
 17 september 2013
Ellen Key

Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria vid Umeå universitet och uppskattad föreläsare och författare. 
Ambjörnsson berättade om Ellen Keys idéer kring vikten av att främja barns kreativitet, bildning och utveckling, idéer som har fått ny aktualitet idag.
   
 20 maj 2013
Nya stadsrum - k
onstnärliga installationer och permanenta transformationer. 

Kaj Granath, arkitekt, TD och lektor på Tekniska högskolan i Jönköping, föreläser om trender och tendenser inom stadsplanering och samhällsbyggande, med exempel från Berlin, Barcelona, Köpenhamn, Paris, London och New York.
   
 29 april 2013
I ljuset av André

Om ingenjörskonst, gränser och vetenskapens praktik. Föreläsningen genomförs av Karin Havemose, universitetslektor i arbetsorganisation vid Högskolan i Jönköping.
   

 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här