Öppettider

Måndag-söndag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet alla dagar 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Beef bourguignon made of chuck served with crispy belly of pork, onions, mushrooms and creamy potato puree

Bea Szenfeld 14.11 2015 - 28.2 2016

Denna vinter visar Vandalorum en omfattande utställning med den svenska modedesignern Bea Szenfeld, prisbelönt för sina experimentella konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Szenfeld har de senaste åren nått en bred internationell publik då musikikoner som Björk och Lady Gaga burit hennes plagg.

Utställningen på Vandalorum fokuserar på Szenfelds senaste arbeten i vitt papper. Genom denna djupdykning ges besökarna en värdefull inblick i variationsrikedomen och de till synes oändliga möjligheterna i ett enda material. Mångfalden i Szenfelds konstnärliga uttryck beror dels på hennes starka drivkraft att testa outforskade idéer, dels på att föremålen tillverkas för hand av konstnären och hennes ateljémedarbetare. Det omsorgsfulla, avancerade hantverket är avgörande för föremålens levande uttryck och unika formspråk.


I ett separat rum i utställningen visas ett konstverk om att bära sorgen över ett förlorat barn. Verket, som består av 60 barnkroppar i papper i naturlig storlek, är skapat under flera års tid och har möjliggjorts genom ett stipendium från Svenska kyrkan.

Handens arbete står i centrum i utställningen och besökare i alla åldrar bjuds in att tillsammans med Szenfeld skapa tre monumentala konstverk i det voluminösa rummet – alla gjorda i papper. Publiken får på detta sätt en konkret inblick i konstnärens såväl lustfyllda som tidskrävande arbetsprocess. Här visas även fem filmer, varav en följer konstnären under utställningens uppbyggnad. 

Om konstnären:
Bea Szenfeld (f. 1972 i Polen, idag verksam i Stockholm) är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes verk har ställts ut på bl.a. Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos bl.a. Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet. Hennes plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Hon har mottagit en rad priser, däribland H&M:s designstipendium, TV3 Fashion House, Årets blickfång vid Elle-galan och Konstnärsnämndens arbetsstipendium. Szenfeld sommarpratade i Sveriges Radio 2014 och stod för den konstnärliga utsmyckningen av Polarprisceremonin i Stockholm 2015. Hon sitter i juryn för Ung Svensk Form och Innovativ Kultur.


Inslag om utställningen i Sveriges Radio, klicka här.

Recension av utställningen i Jönköpingsposten,
klicka här.

Lyssna till konstnären:

Bea Szenfeld i Sommar i Sveriges Radio P1, lyssna här.

Utställningen möjliggörs av:
Kulturrådet, Region Jönköpings län

Papper från Papyrus

Tack till:
MQ Värnamo

Fotograf:
Joel Rhodin

 

 

 

Today's lunch

Beef bourguignon made of chuck served with crispy belly of pork, onions, mushrooms and creamy potato puree

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här