Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Sven Lundh


Sven Lundh (1925-2015) initiativtagare till Vandalorum, tillika grundaren av möbelföretaget Källemo växte upp i Lagan, norr om Ljungby i Småland.

På väg från skolan, 15 år gammal, fick han syn på konstnären Sven Ljungberg, som stod och målade vid vägkanten. En upplevelse som tog evigt fäste i honom för konsten och formens betydelse, där motivet i verkligheten, en förbuskad grusgrop, fick en betydligt bättre identitet på Ljungbergs oljemålade duk.

Svens intresse för konsten var väckt. Han gick på målarkurser för lokala konstnärer. Gick på utställningar och fick kontakter. Träffade sin hustru Kerstin och bosatte sig i Värnamo 1947.

Tillsammans med konstnärer i Småland startades galleriet Spegeln i Värnamo under mitten av 50-talet och Sven tog jobb som försäljare i konfektionsbutik.
Sven var mannekäng för herrkläder när det behövdes och var hela tiden intresserad av hur han klädde sig.

Möbeldesigner Yngve Ekström engagerade Sven som säljare för möbler från bolaget "De Fem Fabrikerna" och lanseringen av den fårskinnsklädda fåtöljen Lamino satte fart. Det gick bra. Sven blev senare också agent för danska producenter av möbler ritade av Hans J. Wegner och Mogens Koch. I Värnamo fanns redan Bruno Mathsson, med vilken Sven verkade genom alla år.

Samtidigt bidrog Sven till en regional förstärkning av konstlivet i Småland genom bildandet av Smålands Konstnärsförbund 1958 och senare Smålands Konstarkiv 1964. Det var långt innan kommuner och landsting hade format kulturnämnder och strategi för konsten i samhället. Tillsammans med konstnärerna insåg Sven behovet av sammanhang och plats där kulturella möten kunde äga rum. Sven ska ha sammanställt närmare 500 utställningar under sitt liv.

Företaget Källemo återstartade Sven 1973 i Värnamo med koncept av möbler, som bär kvalitet i stark idé, hellre än volym och pris. I samverkan med många företag på trakten, löstes tillverkning av formgivarnas innovativa gestaltningar.

Sven hade idén till Vandalorum redan 1984 med stark uppmuntran av Konstnärsförbund och Konstarkiv. Med Renzo Pianos idé satte bygget igång vintern 2010. Konstnärer, designers, arkitekter och generösa donatorer deltog vid första spadtaget och invigning till påsken 2011.

I Sven fann vi en människa som höll fast vid det han trodde på, envis och uthållig, men alltid påhittig. Han såg möjligheter, när det var som mest omöjligt.
Foto: Jonas Sällberg
 

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här