Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Christer Lieberath 2.4 - 29.5 2016

Misantropolis
måleri - grafik
 

Att närma sig Christer Lieberaths bilder är just själva poängen. Bilderna har en okynnig förmåga att skifta från det storskaligt attraktiva vi uppfattar på avstånd till de obarmhärtiga och absurda detaljer man belönas med på mer närsynt håll.

Bilderna visar fascinerande installationer av allt från rördelar utan all vettig funktion till människor. Konstruktionerna verkar frigöra sig från bakgrunden i målningarna. Ytan fylls på ett närmast maniskt sätt. Man sugs in i ett främmande myller. Blicken irrar. Men detta kaos är egentligen en god representation av alla fragment av verkligheten vi hela tiden överöses med: man behöver bara tänka på det ytterst kortfattade nyhetsflödet eller nätets informationssnuttar, eller för den delen ofta vårt eget beteende. En något förvirrad tillvaro. Så det som i förstone verkar absurt och främmande i Christer Lieberaths bilder handlar egentligen om något välbekant: vår verklighet, sett och förtydligat av konstnären.

Utställningens titel: Misantropolis, skvallrar om en misstro av människan och alla hennes påfund. Eller är det en varning? Att det destruktiva människan åstadkommer måste balansera mot våra mer civiliserade konstruktioner och vår medmänsklighet. Allvarliga teman. Men som också konstnären förstår att göra tillgängliga med ironi och befriande svart humor. Och understundom känner vi doften av serieteckningens värld. Detta blir också tydligt i konstnärens grafik, där ofta serietecknandets metod, med en effektiv svärta och direktare tilltal, ger energi åt bilderna.

Utställningen inleds, eller avslutas, med en hyllning till den gamle mästaren Lucas Cranach d.ä.:
Sval och upplyst beskådar denna 1500-talsskönhet senare tiders dårskap.

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här