Öppettider

Varje dag
10.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet tisdag-söndag 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Textil Integration 25.2 - 21.5 2017

Klicka här för program och anmälan till auktion med Knut Knutson och paneldiskussion 21/5

Under hösten 2016 inledde Röda Korset projektet Textil Integration där nyanlända med textil yrkeserfarenhet tillsammans med etablerade svenska formgivare tagit fram textila kreationer. Projektet har skapat stort intresse och Vandalorum är nu stolta att kunna presentera de kreationer som tagits fram såväl som nya samarbeten med de ledande möbelproducenterna Bruno Mathsson International i Värnamo och Stolab i Smålandsstenar.

”Det är mötet av våra textila traditioner som gör utställningen unik. Här möts vackra mönsterbilder inspirerade från moskéer och klassisk skandinavisk möbeldesign”, berättar Matilda Maroti, designer och projektledare.

Röda Korset i Borås och Jönköping driver projektet vars syfte är att integrera nyanlända, asylsökande och etablerade svenskar, och ge dem möjlighet att ta del av varandras yrkeserfarenheter och nätverk inom textilbranschen. Projektets deltagare kommer från sju olika länder och har 5 till 30 års erfarenhet inom modebranschen eller textil tillverkning.

”Genom projektet vill vi ta vara på och uppmärksamma all den kunskap som kommer med nya människor till vårt land och ge dem möjligheter att synas i Sverige. Deltagarna får även chans att lära sig textil yrkesterminologi på svenska. Projektet har redan lett till att arbetsgivare inom branschen hört av sig och efterfrågat personal med denna typ av textil kompetens.”, säger Matilda Maroti.

Textil Integration är även ett miljöprojekt. 2014 var inflödet av kläder och textil 128.000 ton i Sverige, vilket är 13,1 kg per person. Av dessa slängs cirka 8 kg i soporna. Genom samarbeten med textila företag runt om i Sverige tar Textil Integration vara på spilltyger och felproducerade varor och skapar nya metervaror.

Aktuella artiklar
20170302 SVT


 
Foto: Matilda Maroti

Se introduktionsfilm från utställningen HÄR
Produktionsbolag: Business Club Royale
DOP: Olle Kirchmeier
Teknik: Red Rental by Maan
Filmen ägs av Jönköpings och Borås Röda korskretsar.

Utställningen stöds av Värnamo Kommun, Region Jönköpings län, Västra Götalands region

Tack til övriga sponsorer
Bruno Mathsson International
Recticel
Stolab
mode ink
re:textile
market place Borås

Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här