Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet alla dagar 11-17

Fler händelser

Today's lunch

Katja Pettersson: Welcome Back 3.2 – 22.5 2018


”Genialisk studie av vårt avtryck på planeten” SvD
”Katja Pettersson berör med angelägen klimatkonst” DN
”En av redaktionens storfavoriter” Tidskriften Form


Klimatångest. Skuld. Känslan att vad man än gör så är det fel – eller åtminstone inte tillräckligt. Formgivaren Katja Pettersson har länge funderat över hur vi kan förändra den känslan, och vill i sitt arbete försöka förstå såväl miljöproblemen som vår upplevelse av dem.

Hennes utställning utforskar antropocen, den tidsålder vi nu befinner oss i, där nästan allt vi omges av är påverkat av människan – haven, jorden, klimatet osv. Pettersson bjuder in oss i ett postapokalyptiskt rum, som vore vi museibesökare från en framtid där de fyra elementen (luft, eld, vatten och jord) inte längre finns.  Fristående objekt och sinnrika egenkonstruerade maskiner – inspirerade av Polhems mekaniska alfabet – fungerar som historiska kapslar genom vilka vi lockas att pröva våra tankar och känslor.

De fyra elementen utforskas även från annat håll, när Pettersson avdramatiserar och plockar isär det välkända. Med forskningens hjälp visar hon hur nya verkligheter kan byggas av gamla delar. Ny natur i form av ny jord, ny eld, nytt vatten och ny luft. Ett exempel är att hon i ett forskningslaboratorium filmat hur koldioxid under högt tryck – med överraskande skönhet – övergår i vätska. Att göra denna osynliga, livsviktiga men också farliga gas synlig är ett sätt att skapa en relation till dess påverkan på jordens uppvärmning.

Inför utställningen på Vandalorum har Pettersson genomfört ett samarbete med klass 7AB på Gröndalsskolan i Värnamo. De har arbetat med att finna, analysera och hitta lösningar på miljöproblem i deras direkta närhet – i skola och på skolgård.

Katja Pettersson (f. 1972) är verksam i Stockholm som oberoende designer, entreprenör inom rättvis design och lektor på Konstfack. Hon var en av grundarna till designgruppen Front.

Utställningen är skapad i samarbete med Gustavsbergs Konsthall, Gröndalsskolan i Värnamo, Teknikcentrum vid Campus Värnamo samt Barnfilmskolan vid Akademin Valand.

Special Thanks: Annika Enkvist, Vidar Hertov, Anneli Torsander, Marie Bergman, Synnöve Karlsson Streijffert, Filip Paulsen, Annette Åström, Autoexperten, Charlotta Turner, Mathias Andersson, Patricia Corcoran, Mickael Lindgren, Glassfactory, Dennis Graben, Simon Klenell, Sara Lundkvist, Mattias Ståhlbom, Seth Ståhlbom, Lil Ståhlbom, Stefan Engblom, Päivi Ernkvist, Erik Undéhn, Nille Svensson, Gustavsbergs Konsthall, Ingela Hägg och Gröndalsskolan i Värnamo.


Aktuella artiklar/press:
Dagens Nyheter 2017-12-06
Svenska Dagbladet 2017-11-30
Form Magazine 2017-12-13
Sveriges radio 2017-02-01
Jönköpings-Posten 2018-03-22


Katja Pettersson, Terrarium, 2017. Foto: Nille Svensson. Växtarrangemang: Siccus Stockholm

 

 

Gröndalsskolans miljöreflektioner

Ett öra som mäter bullernivån, en papperskorg som ger beröm och ett växthus på Mars som drivs av överbliven koldioxid från jorden. Detta är några av de objekt som klass 7AB på Gröndalsskolan i Värnamo tänkt ut och formgivit under det senaste året.

Tillsammans med Katja Pettersson och pedagogen Ingela Hägg har eleverna tittat på sin närmiljö. De har anammat möjligheten att ta ansvar för den miljö de själva påverkar samt skaffat sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor.

Projektet belyser hur samhällets funktioner, våra levnadsvanor och vårt sätt att arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. Ungas kunskap och infallsvinklar är viktiga för framtidens leverne.

Eleverna har fotograferat bra och dålig närmiljö på skolan och reflekterat över den. De har tagit sig an möjliga lösningar på sociala, ekonomiska och materiella miljöutmaningar som de själva definierat.

Eleverna har prövat metoder som formgivning, foto, film, 3D-modellering och 3D-skrivning så att deras idéer kan förmedlas på bästa sätt. Elevernas materialiserade reflektioner ställs nu ut så att de kan nå en bred publik bestående av bl a beslutsfattare och andra miljöhjältar.

Deltagare: Måns Aronsson, Toni Beljo, Sam Bengtsson, Natalie Calan, Linnéa Classon, Aron Dovrén, Gustav Hansson, Ellen Johansson, Alice Karlsson, Rasmus Rydberg, Edward Thelin, Marija Vidovic, Gabriel Andersson Johansson, Victoria Andersson, Linus Berggren Jenssen, Olivia Danielsson, Lucas Ekman, Ebba Ernst, Alva Karlsson, Jonathan Mayerhöfer, Hugo Ringblom, Wilma Svensson, Ludvig Westroth och Elin Åstrand


Today's lunch

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här