Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Akademisk Hörna

09:30 till 17:00

Dagens lunch

Hugos älgisterband serveras med persiljestuvad potatis från Gotland, krispig ostronskivling, picklade rödbetor och cidervinägersenap

Carl Fredrik Reuterswärd 4.2 - 23.4 2017

Vårens huvudutställning i Lada 1 är en omfattande presentation av Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016). När han la ner penna och pensel för gott i maj i fjol, satte han punkt för ett synnerligen skarpt, underfundigt, uppfinningsrikt och oförutsägbart konstnärskap. Under en karriär som spände över sex decennier, rörde han sig medvetet och otvunget mellan olika stilar och genrer. I till synes enkla former skapades komplexa och träffande kommentarer om världen runt omkring.

Utställningen lyfter fram Reuterswärds engagemang i andra människor och visar en stor mängd av de porträtt han skapade av sina konstnärskollegor. Här finns bilder av dem han kände väl men också av dem som levt före honom. Här samsas Méret Oppenheim, Francis Bacon, Dorothea Tanning och Torsten Andersson med bl a Marcel Duchamp, Yves Klein, Salvador Dalí och Pablo Picasso – alla med det gemensamt att de väckte Reuterswärds beundran.

Reuterswärd ville inte avbilda sina modeller enkom utifrån deras fysiska attribut. Istället strävade han efter att fånga deras karaktär. Han ville lyfta fram den stämning varje person utstrålar – och även när han gjorde det med humor landade bilderna aldrig i karikatyrer. Han kunde blanda vilt mellan realism och fantasi men försäkrade sig alltid om att porträtten blev läsbara och tydliga. Stilen anpassades efter modellens eget sätt att vara och verka.

För att förstå Reuterswärds porträttkonst är det värdefullt att följa hans färd in och ut ur en rad alias, som inte sällan syftade till att ge syrliga kommentarer till den allt mer kommersialiserade konstbranschen. Under de nio år han tog semester från sig själv (annonserat 1963 i New York Herald Tribune) föddes bl a den famöse konsthandlaren Arnold Forel Pratt-Müller. Han hade gett upp intresset för själva konsten och fokuserade istället på det han ansåg sina kunder vara mest angelägna om – konstnärernas signaturer – även de en sorts porträtt.


© Carl Fredrik Reuterswärd Art Foundation


Carl Fredrik Reuterswärd (1934-2016, född i Stockholm, verksam i bl a Bussigny i Schweiz och i Landskrona). Utbildad vid Kungl. Konsthögskolan där han även var professor i måleri 1965-69. Representerad i samlingarna vid en rad museer världen över, däribland Centre Pompidou i Paris, MoMA i New York, Sprengel Museum i Hannover och Moderna Museet i Stockholm. Hans skulptur Non-Violence, som föreställer en revolver med knuten pipa och som skapades som en reaktion på mordet av John Lennon, står bl a utanför FN-högkvarteret i New York.Aktuella artiklar och program:
20170303 Kristianstadsbladet
20170208 Sveriges Radio P1, Kulturnytt
20170203 Värnamo Nyheter
20160913 Sveriges Radio P1, Klassikern

Dagens lunch

Hugos älgisterband serveras med persiljestuvad potatis från Gotland, krispig ostronskivling, picklade rödbetor och cidervinägersenap
torsdag 19 oktober, 09:30
torsdag 19 oktober, 14:00
söndag 29 oktober, 14:00
måndag 30 oktober, 13:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här