Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Dagens lunch

Biff på småländsk kycklingfärs serveras med senapssky, morotskräm, bakad morot och persiljerisotto

Smålands Konstarkiv: Ann Margret Dahlquist Ljungberg 21.1 - 17.4 2017

Minnesutställning

2015 firades Ann Margret Dahlquist-Ljungberg med en rad utställningar runt om i landet. Smålands Konstarkiv har valt att göra sin minnesutställning av konstnären när Vandalorum inviger sin tredje utställningslada. Och Konstarkivets hela verksamhet återfinns nu i denna.

Ann Margret Dahlquist-Ljungberg var kompromisslös i sitt konstnärskap och i sitt engagemang i sin samtids avigsidor, nära och fjärran. Teckningarna är avslöjande i sin detaljrikedom, påträngande. De skapar en egen värld som både är överrealistisk och allegorisk. Skoningslös mot det onda, oändligt värnande om det svaga. Dessa bilder, som vinner och inger respekt, är också närmast magnetiskt dekorativa. Svåra att undvika. Hennes konstnärskap kommer alltid att kännas angeläget.

Ann Margret Dahlquist-Ljungberg föddes i Ulricehamn 1915 och dog i Ljungby 2002. Tillsammans med Sven Ljungberg var hon Ljugbergmuseets grundare. Idag förvaltas det av sonen Pontus Ljungberg. Ann Margret Dahlquist-Ljungberg studerade vid Konstakademiens Etsningskola 1936-1941. Hon var engagerad i kvinnorörelsen och miljörörelsen. Hon finns representerad på Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Växjö, Linköpings, Kalmar Smålands Konstarkiv med flera museer, hans majestäts Konungens samlingar, Nasjonalgalleriet i Oslo, i Tyskland, USA, Japan med flera länder.

 

Dagens lunch

Biff på småländsk kycklingfärs serveras med senapssky, morotskräm, bakad morot och persiljerisotto

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här