Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Konstnärsworkshop med Åke Bergqvist

14:00 till 16:00

Dagens lunch

Smålands Konstarkiv: Gunilla Pantzar & Lena Blomqvist 13.1 - 4.3 2018

Smålands Konstarkiv har i år glädjen att presentera två mycket särskilda och personliga konstnärskap i säsongens första utställning: Gunilla Pantzar och Lena Blomqvist. De båda utställningarna ger en intressant inblick i frågan om val av konstnärsmaterial och användandet av färdiga om än manipulerade föremål. Hur den vissnade rabatten eller den gamla klädeskistan på vinden kan ge inspiration och förvandlas till fria konstnärliga objekt, eller växa till installationer. Det är nu flera decennier sedan konstnärerna började snegla på annorlunda, ofta förbisedda material till sina verk. I Pantzars och Blomqvists fall är valet av material och teknik i symbios med både person och ämne. De självklara och mest direkta valen.

Gunilla Pantzars konstnärliga uttryck har rört sig över ett brett fält, inkluderande olika uttrycksformer och konstarter, som teater. Rörligheten inom teatern har i denna utställning i två delar: ”Spår” och ”inside”, ersatts med immobila objekt med en egen historia, tagna direkt ur verkligheten. Fast här subjektivt manipulerade. Hon letar sig tillbaka i sin egen familjehistoria och finner en hemlighet. Det är vad detta dolda drama haft för inverkan på familjen som intresserat henne. Intresset för människan återfinns också den andra delen ”Inside” där vi får möjlighet att se genom de döljande kläderna, ja t.o.m. genom huden: se det mänskliga maskineriet. Vårt inre kommer i fokus i känsligt men obönhörligt avslöjande broderier. Renässansens Anatomiska teater och skolans planschverk har alltid inspirerat och fascinerat henne.

Lena Blomqvist har i hela sitt konstnärskap intresserat sig för mänskliga relationer och roller. Utställningen ”Förgängelse” gestaltar hon med hjälp av den insomnade höstträdgården. Hon bygger sina sköra objekt av torkade Björnlokor, kvistar och multna blad, bygger en intrikat installation, som en egen värld, övervärldsligt skör och svävande. Hon speglar med denna förhållandet: liv, död och åldrande. Hur beroende dessa är av varandra, precis som i naturen. Och spekulerar över hur vi förhåller oss till ålderdomen. Ser vi den endast som en avstannade process, eller har den sitt egenvärde, precis som i naturen. Och eftersom människan också är en del av naturen borde vi kanske anstränga oss att se denna process mer konstruktivt, finna värdet i den. 

Dagens lunch

torsdag 31 januari, 15:30
fredag 1 februari, 13:00
lördag 2 februari, 14:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här