Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Fotbollssamtal med Erik Niva

18:00

Dagens lunch

Rimmad ugnsbakad laxrygg serveras med kräm på rotselleri, ragu på puylinser, rotselleri och örtpotatis

Smålands Konstarkiv: Shyqri Gjurkaj 11.11 2017 - 7.1 2018

"Spår i tid och rum"

Shyqri Gjurkaj är född och uppvuxen i Peja, i Kosovo. Han har utbildat sig på  Konstakademien i Sarajevo. Konstnären bor sedan många år i Sverige och har både vårt land och kontinenten som arbetsfält. Han är internationellt etablerad med utställningar och utmärkelser.

Man kan gott säga att bergen i hans hemtrakter har präglat honom och har en speciell betydelse och plats i hans konstnärskap. Denna hans bakgrund men också hans förankring inom både svenskt och kontinentalt konstliv gör hans uttryck unikt. Bergen och de bearbetade stenarna ser han som viktiga lämningar från människans ursprung som skapande varelser. Dessa stenar blir hans uttrycksmedel. Hans stenar är dock avbildade: symboler, ett eget, men också universellt, språk att uttrycka sig med. Han formulerar sina minnen och sin historia med dem. De innehåller samma uråldriga och tidlösa drama som våra gamla fornlämningar.  Men relaterar samtidigt till vår egen tids konst.

Symptomatiskt arbetar inte konstnären med sten som material: han formar stenlika objekt i andra material: det är illusionen av sten som är bärande. Materialet är oväsentligt,
dramat allt.


 

Dagens lunch

Rimmad ugnsbakad laxrygg serveras med kräm på rotselleri, ragu på puylinser, rotselleri och örtpotatis
torsdag 20 september, 18:00
torsdag 27 september, 14:00
fredag 28 september, 11:30
söndag 30 september, 14:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här