Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Dagens lunch

Smålands Konstarkiv: Shyqri Gjurkaj 11.11 2017 - 7.1 2018

"Spår i tid och rum"

Shyqri Gjurkaj är född och uppvuxen i Peja, i Kosovo. Han har utbildat sig på  Konstakademien i Sarajevo. Konstnären bor sedan många år i Sverige och har både vårt land och kontinenten som arbetsfält. Han är internationellt etablerad med utställningar och utmärkelser.

Man kan gott säga att bergen i hans hemtrakter har präglat honom och har en speciell betydelse och plats i hans konstnärskap. Denna hans bakgrund men också hans förankring inom både svenskt och kontinentalt konstliv gör hans uttryck unikt. Bergen och de bearbetade stenarna ser han som viktiga lämningar från människans ursprung som skapande varelser. Dessa stenar blir hans uttrycksmedel. Hans stenar är dock avbildade: symboler, ett eget, men också universellt, språk att uttrycka sig med. Han formulerar sina minnen och sin historia med dem. De innehåller samma uråldriga och tidlösa drama som våra gamla fornlämningar.  Men relaterar samtidigt till vår egen tids konst.

Symptomatiskt arbetar inte konstnären med sten som material: han formar stenlika objekt i andra material: det är illusionen av sten som är bärande. Materialet är oväsentligt,
dramat allt.


 

Dagens lunch

måndag 24 december, 11:00
tisdag 25 december, 11:00
onsdag 26 december, 11:00
torsdag 27 december, 14:00
måndag 31 december, 11:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här