Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Dagens lunch

Färsk blekafilé serveras med citrushollandaise, rostad ekologisk svartrot och örtpotatis

Wasteland – från avfall till arkitektur 16.6 2018 - 13.1 2019

Wasteland är en av Vandalorums mest omfattande satsningar hittills. Det övergripande målet med utställningen är att visa att återvinning, återbruk och upcycling har potential att lösa några av samhällets största utmaningar. På ett konkret och handgripligt sätt presenteras en vision om ett avfallslöst samhälle. Utställningen vill förändra sättet vi tänker kring avfall och placera det i nytt ljus, som en resurs av högt ekonomiskt och estetiskt värde. Wasteland visar att avfall inte längre är en restprodukt utan tvärtom en av våra viktigaste outnyttjade resurser.

Wasteland är gjord av danska Lendager Group, ett av Europas ledande arkitektkontor inom hållbar byggnation, strategi, upcycling och materialutveckling. Utställningen tar utgångspunkt i en av vår tids största globala utmaningar – att den totala världsbefolkningen beräknas ha stigit med 2 miljarder till år 2050 och att en majoritet av befolkningen kommer att bo i stadsområden, vilket starkt påskyndar efterfrågan på bostäder. Just nu står konstruktionsindustrin för 2/5 av den globala energiförbrukningen och 1/3 av de totala koldioxidutsläppen. Om vi använder Sverige som exempel så står byggbranschen ensam för 1/3 av allt avfall som produceras. För vart tredje hus som står färdigt har så mycket material kasserats att det hade räckt till att bygga ett ytterligare hus.
 Inom byggbranschen finns två alternativ. Antingen accepterar man fakta och försöker ignorera problemet. Eller så väljer man att vidta åtgärder för att skapa en hållbar värld där urbanisering och bostäder spelar en avgörande roll i lösningen. Wasteland ställer följande frågor: Vad händer om de resurser som vi anser vara skräp, kan ingå i kretsloppet och skapa vackra produkter, hus och städer Vad händer om avfallet blir vår största resurs?

Wasteland visar existerande exempel på en sådan värld och pekar ut vägen för framtida tillväxt och synergi mellan design, produktion, konsumtion och resurser. Byggnadsfasader av gamla tidningar, golv av använda champagnekorkar och hus redo för rivning som flyttas från övergivna regioner till storstäder är bara några exempel på paradigmskiftet i den byggda miljön. Estetiken är central när nya designprinciper resulterar i vackra, moderna, detaljrika byggnader och städer. Utställningen är baserad på välkända material – plast, trä, betong, tegel, glas och metall – och visar hela processen från rester till värdefulla resurser av hög arkitektonisk och estetisk kvalitet. Att utställningsbesökaren dessutom får röra vid de omskapade materialen är en viktig del av upplevelsen.

Tack till bsv arkitekter och ingenjörer
 

Dagens lunch

Färsk blekafilé serveras med citrushollandaise, rostad ekologisk svartrot och örtpotatis

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här