Öppettider

Varje dag
11.00 - 17.00

Evenemangskalender

Välkommen att besöka våra utställningar, butik & Syltan! Öppet 11-17

Fler händelser

Dagens lunch

Färsbiff på Lamm från Ulås gård serveras med cidervinägersenap, fetaost, soltorkade tomater, bakad palsternacka och örtrisotto

Om Vandalorum


Foton: John Nelander / Vandalorum

 

 

 

Vandalorum är ett museum för regional, nationell och internationell samtidskonst och design. Museet stiftades av Smålands Konstnärsförbund och Smålands Konstarkiv med Sven Lundh som initiativtagare och företrädare för konstnärerna. Vandalorum invigdes i april 2011 och är byggt enligt ett originalkoncept av den italienske arkitekten Renzo Piano. Inspirationen har Piano hämtat från lokala byggnadstraditioner och framförallt från den monumentala röda torklada som en gång fanns där vi nu står.

Namnet Vandalorum kommer från museimannen Pontus Hultén som tidigt engagerade sig i projektet. Hultén gjorde 2001 en stor utställning på Knäppfabriken i Värnamo som hette ”Den sanna historien om Vandalerna” och som presenterade idén att vandringsfolket Vandalerna skulle ha en historisk anknytning till Småland. Hultén fick genitivformen ”Vandalorum” från minnesstenen över drottning Kristina i Peterskyrkan i Rom där det står Svecorum Gothorum et Vandalorum Reginae – alltså att hon var Svearnas, Götarnas och Vandalernas drottning. I dag används hellre ordet Vendernas, men det är osäkert om det är samma folk som åsyftas.

Smålands Konstarkiv grundades i Värnamo 1964 och har sedan dess skapat en betydande samling av konst knuten till Småland. Sedan 2011 ryms Konstarkivets utställningsverksamhet och samling på omkring 1500 verk i Studioarkivet på Vandalorum.

Dagens lunch

Färsbiff på Lamm från Ulås gård serveras med cidervinägersenap, fetaost, soltorkade tomater, bakad palsternacka och örtrisotto
söndag 24 december, 11:00
måndag 25 december, 11:00
tisdag 26 december, 11:00
söndag 31 december, 11:00
måndag 1 januari, 11:00

Vandalorum Nyhetsbrev

Håll dig informerad om våra senaste nyheter!

 

Anmäl dig här