Anton Alvarez

Roman Toothpaste MMXXI

12
/
6
2021
7
/
11
2021
2021
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Roman Toothpaste MMXXI
Ett samspel mellan maskin och människa, där ingendera fullt ut kan styra resultatet. Ett monumentalt konstverks tillblivelse inför publik.

Det konstnärliga hantverket har sina traditioner. Handens kunskap ärvs från generation till generation, från mästare till lärling, från lärare till elev. Varje konstnär hittar sitt eget formspråk, men ofta inom en ram av förväntningar gällande materialval, bearbetning, skala mm. Om man inte får för sig att försöka skapa ett eget hantverk, det vill säga.

Anton Alvarez är utbildad möbelsnickare och formgivare. Redan under studietiden började han laborera med sin tillverkningsprocess för att se om den kunde bli en del av verket — eller till och med överordnad verket. Istället för att i ensamhet formge, tillverka och förfina enskilda föremål, konstruerade han en maskin med vilken hela skapandet kunde ske, inför publik. Med den första maskinen virade han kilometervis av bjärt färgad tråd runt bl.a. trä, med unika möbler och arkitektoniska element som resultat.

Alvarez drivkraft är att ständigt utveckla hur ett verk kan bli till. De senaste tio åren har han tagit fram olika maskiner som utgör grunden för allt han skapar. Han tar med dem på resor och arbetar med dem inför besökarna i utställningar i olika delar av världen. Varken maskinerna eller Alvarez kan fullt ut styra slutresultatet, en oförutsägbarhet som ger liv åt varje verk.

Till utställningen på Vandalorum har Alvarez tagit med sig en monumental egenkonstruerad extruderingsmaskin, att bearbeta 7 000 kg lera med. Specialgjorda munstycken och skiftande hastigheter påverkar dess slumpmässighet. Utställningen är ett fullskaleexperiment med lerverk i en storlek som vida överstiger Alvarez tidigare arbeten, men också den skala vi känner från keramikens värld.

Under utställningens första veckor är publiken välkommen att uppleva tillverkningen live. Därefter kan processen följas i dokumenterad form i katalogen och som film i Formstudion i salen bredvid.

Anton Alvarez (f. 1980 i Sverige, uppväxt i Sverige och Chile) är utbildad vid Royal College of Art i London, Konstfack i Stockholm och Stenebyskolan i Dals Långed. Han har utnämnts till Årets konsthantverkare av Residence och finns representerad i samlingarna vid bl a Denver Art Museum i Colorado, Röhsska museet i Göteborg och Nationalmuseum i Stockholm.

Curator: Elna Svenle

Tack till: Estrid Ericsons stiftelse, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Golvabia, Proton Lightning, Vandalorums partners, Värnamo kommun, Region Jönköpings län, Kulturrådet

Foto: Isak Berglund Mattsson-Mårn

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA