Bea Szenfeld

14
/
11
2015
28
/
2
2016
2015
Lada 1
Smålands Konstarkiv
Bilden visar 3 modeller med Bea Szenfelds kreationer i papper.
En omfattande utställning med den svenska modedesignern Bea Szenfeld, prisbelönt för sina experimentella konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Szenfeld har de senaste åren nått en bred internationell publik då musikikoner som Björk och Lady Gaga burit hennes plagg.

Formgivaren Bea Szenfeld är en pionjär inom samtida svenskt mode. Hennes konstnärliga, experimentella plagg i udda material vittnar om ett ointresse för trender, skönhetsideal och kommersiell framgång. Szenfelds levande, säregna formspråk bottnar dels i hennes starka drivkraft att testa outforskade idéer, dels i hennes omsorgsfulla, avancerade hantverk. Under långa dagar i ateljén förvandlas vita pappersark till vidunderliga skulpturala kreationer.

I denna utställning vill Szenfeld ge en inblick i variationsrikedomen och de till synes oändliga möjligheterna i det som blivit hennes favoritmaterial: papper. I centrum står den spektakulära papperskollektionen från 2013 med voluminösa djuriska former, plagg som senare figurerat i en video av Lady Gaga.

Under Szenfelds uppväxt i Polen på 1970-talet, en tid präglad av ransonering och varubrist, blev återbruk och hantverkskunnande avgörande. I ateljén till höger i utställningen bjuds publiken in att prova Szenfelds lustfyllda arbetsprocess – med makulerade böcker och restpapper från tryckerier som enda material.

Bea Szenfeld föddes 1972 i Polen och är idag verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Beckmans designhögskola.

Tack till: MQ, Papyrus, Kulturrådet, Region Jönköpings län

Foto: Johann Bergenholtz

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA