Chris Martin

Bruno Mathsson-priset 2020

20
/
10
2020
24
/
1
2021
2020
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen med årets Bruno Mathsson-pristagare Chris Martin.
Super Normal beskriver två aspekter av design. Super som i suveränt strålande. Normal som i medvetet god, hållbar och funktionell. Chris Martin förenar båda i sin innovativa möbelformgivning.

På väggarna här i Galleriet visas just nu skisser och en nygjord film av 2020 års Bruno Mathsson-pristagare, Chris Martin. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 250 000 kronor.

Chris Martin inledde sin karriär som assistent till Jasper Morrison i London. Samarbeten med Thomas Eriksson och Thomas Sandell lockade honom till Sverige 1995, där arbetet kom att bestå i formgivning av möbler för olika beställare. I den nya miljön fann Chris Martin och Magnus Elebäck varandra och 1999 beslutade de sig för att starta eget. En önskan om oberoende från andra producenter utvecklades successivt och 2009 lanserade de Massproductions, en verksamhet där de idag ansvarar för såväl formgivning som tillverkning, distribu-tion och marknadsföring. Ambitionen är att genom detta helhetsgrepp skapa tidlös god design med maximal material- och teknikkännedom samt hållbarhet ur alla aspekter.

Genombrottet blev ståltrådsstolen Tio med tydlig identitet och visuell lätthet. Därefter har det blivit ett stort antal möbler med formstarka dimensioner och självklar aura, såsom pallen Odette för Arlanda flygplats, konferensbordet Colossus samt soffan Roadie som transparent avgränsar rum i miljöer definierade av naturens frihet.

Chris Martin (f. 1970) har en masterutbildning från Royal College of Art i London. Han har personligen eller som del av Massproductions mottagit en rad priser såsom Guldstolen, Residence Stora Formpris, Rum Awards, Elle Decoration Awards och Editors’ Choice Awards. Finns representerad i samlingarna vid Nationalmuseum och Möbeldesignmuseum, Stockholm.


Foto: Massproductions och Vandalorum

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA