Claesson Koivisto Rune

Bruno Mathsson-priset 2015

29
/
8
2015
1
/
11
2015
2015
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen med årets Bruno Mathsson-pristagare 2015.
Lampor i allmänhet, och taklampor i synnerhet, har fler uppgifter än att sprida ljus – de formar rummet. Lampan som hänger i taket, ofta ovanför ett bord, skapar ett rum i rummet.

Arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune inledde sitt samarbete redan första dagen på Konstfack. De insåg att de delade ett intresse för arkitektur- och designhistoria, särskilt den internationella modernismens rötter. Med sitt examensarbete 1994 betonade de kopplingen mellan arkitektur, rumsgestaltning och formgivning av föremål.

Karriären har präglats av att hitta kärnan i varje projekt, att skala av och finslipa sig fram till funktionella och estetiskt tilltalande resultat. Med sina omfattande internationella uppdrag har Claesson Koivisto Rune haft en betydande roll för att öka intresset i världen för samtida svensk design. En viktig erfarenhet som de lärt sig utomlands är att trolöshet kan ha en poäng – som designer blir det lätt kreativt hämmande att bara vara trogen ett företag och dess industriella resurser.

Trots tidiga framgångar tog det ett decennium innan Claesson Koivisto Rune kunde försörja sig på att rita produkter och hus. Numera är tio personer sysselsatta på kontoret. Idag väcks deras nyfikenhet av nya utmaningar, av att finslipa det egna formspråket och av att delta i gestaltandet av bättre livsmiljöer.

Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune är mottagare av Bruno Mathsson-priset 2015.

Tack till: Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.

Foto: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA