Dick Bruna & Miffy

20
/
8
2011
13
/
11
2011
2011
Lada 1
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningshallen med tre färgade, interaktiva kube i färgerna orange, gul och blå. På den bortersta väggen visas en stor bild med Miffy.
Hon är liten och vit och nästan sextio år gammal. Hon är vänlig och omtänksam och älskad av stora och små över hela världen. Hon är ett mästerverk av den holländske konstnären Dick Bruna.

Dick Bruna (1927-2017), konstnär och grafisk formgivare från Utrecht, blev upmärksammad världen över för sina illustrationer och bokomslag med förankring i De Stijl och holländsk samtidskonst. 1955 skapade han den lilla figuren Miffy (Nijntje), en kaninflicka med många vänner, gestaltad med samma enkelhet i färg och form som Rietvelds arkitektur och möbler.

Utställningen på Vandalorum startar i Dick Brunas konstnärskap och utvecklar sig till en "Miffy-by" med hus i olika färger att gå in i och uppleva olika delar av Miffys värld. Dick Bruna inspirerades av Matisse och Léger, men hade också kopplingar till de holländska nyskaparna Mondriaan, De Stijl och Rietveld. Miffy är barn av samma konsekventa modernism. Dick Bruna om varför Miffy blivit så omtyckt: ”För att hon är så enkel. Allt jag gör försöker jag göra enkelt, med massor av plats för alla betraktares egen fantasi…” Men så var Dick Bruna en suverän konstnär med total humanism och empati, som behärskade sina medel till den grad att det svåraste av allt verkar helt okomplicerat.  

Samarbetspartner för utställningen är Centraalmuseum i Utrecht.

Foto: Johann Bergenholtz

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA