Garden Futures

Design som växer

27
/
4
2024
13
/
10
2024
2024
Lada 1
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Garden Futures: Design som växer i Lada 1.
För många konstnärer, formgivare och landskapsarkitekter är trädgården en testyta för nya idéer – en plats att föreställa sig och uppnå en bättre framtid. /Garden Futures/ är den första museiutställningen som ur ett globalt perspektiv utforskar trädgårdens historia, samtid och framtid.

I många kulturer är trädgården ett paradis och en tillflyktsort, en spegling av identiteter, drömmar och visioner, en värld i miniatyr. Vare sig det är en strikt arrangerad konstnärlig skapelse eller ett naturalistiskt perennparadis: den form som människor ger sina trädgårdar avslöjar alltid deras egna relation till naturen – och ibland även hela kulturer och epokers förhållande till den.

Utställningen Garden Futures: Design som växer spårar denna relation genom historien och in i framtiden. Genom små detaljer och stora idéer, gerillaträdgårdar, förortsgräsmattor och konstnärliga projekt utforskar utställningen var dagens trädgårdsideal kommer ifrån och vilka modeller som är på frammarsch.

För många konstnärer, formgivare och landskapsarkitekter är trädgården mycket mer än en romantisk tillflyktsort – det är en testyta för nya idéer, en plats att föreställa sig och uppnå en bättre framtid. Idag, i en tid präglad av klimatkris, globalisering och osäkerhet kring matförsörjning, har trädgården återigen blivit ett laboratorium för nya sätt att uppnå hållbarhet och social rättvisa, en plats för hopp och löften.

Garden Futures på Vandalorum möjliggörs av: Sweden Green House, Hasselfors Garden, Mats Skogsfors, Tore G Wärenstams stiftelse

Vandalorums programverksamhet genomförs med stöd av: Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Vandalorums Partners: familjerna Hamrin, Liljedahl, Svenstig. Tack till: Energimyndigheten, Nelson Garden, Fiskars, Pinewood, S:t Eriks, Kvadrat, Hjalmar Wicanders Fond, Bertil & Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik, Designmuseet och Finlands arkitekturmuseum i Helsingfors

Curatorer: Vitra Design Museum: Viviane Stappmanns, Nina Steinmüller; Nieuwe Instituut: Marten Kuijpers, Maria Heinrich

Bildtexter:
Foton Vandalorum: Patrik Lindell / Vandalorum
Piet Oudolf, Oudolf Garten på Vitra Campus, Weil am Rhein, 2020 © Vitra, foto Dejan Jovanovic
Stefano Boeri, Bosco Verticale, Milano, 2014 © Stefano Boeri Architetti, foto The Blink Fish, 2018
Kieran Dodds, Debre Ensesa, Etiopien, 2018, foto Kieran Dodds
Piet Oudolfs trädgård på Vandalorum, foto Deltavormgroep / Vandalorum
Jamaica Kincaid i sin trädgård, Vermont, foto: Rob Woolmington
Ulla Molins trädgård i Höganäs, foto Gabriella Dahlman
Derek Jarman, Prospect Cottage Garden at Dungeness, Kent, UK, designed from 1986, foto: Howard Sooley, 1993

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA