Gustav Person

Till för fogande

11
/
6
2016
11
/
9
2016
2016
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Till för fogande av Gustav Person.
Fogen kan vara en söm i textilier, ett gem till en hög papper, mötet mellan två träbitar. Fogar finns dessutom mellan människor. Något som kittar oss samman i olika situationer och grupperingar.

Den nydanande möbelsnickaren och formgivaren Gustav Persons utställning består till hälften av en monumental byggsats för besökarna. Denna närmast outtömliga konstruktion av trä fogas samman av vanliga kontorsgummiband.

Utställningen kretsar kring fogar. Utgångspunkt är Gustav Persons uppmärksammade och prisbelönta examensarbete från Konstfack: en engagerad undersökning av hur trä kan fogas samman utan att använda lim, spik eller skruv. I utställningen visas 26 fogar, varav många känns igen från vardagen, t.ex. gångjärn, gummiband och rosett, men också möbelsnickarklassiker. Varje fog presenteras överskådligt och ges också en text som – med ett visst mått humor – beskriver såväl dess kvaliteter som brister.

I utställningen visas flera av Persons möbler som är konstruerade med dessa fogar: ett skrivbord, en pall, en bänk, en lampa, en klädstång och en bokhylla. Varje fog har också genererat en sinnrik dikt.

Gustav Person (f. 1983) masterexamen i inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack 2013. Gustav har deltagit i utställningar på bl.a. Artipelag, Falkenberg Designmuseum och Stockholms möbelmässa. Han har mottagit flera priser, däribland Artipelags designpris Nykomlingen, Årets nykomling i Residence Magazine och Årets möbel i Sköna hem.

Foto: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA