Den Nya Kartan

9
/
4
2016
29
/
5
2016
2016
Lada 1
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen De Nya Kartan.
Den globala produktionskartan börjar ritas om. /Den Nya Kartan/ är ett inlägg i debatten kring hur lokal, småskalig produktion kan vara en del av en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Att framtidens produkter, precis som maten vi äter, i högre grad kan komma att tillverkas lokalt, passera färre mellanhänder, vara mer småskalig samt schystare för alla inblandade.

För att synliggöra den lokala tillverkningspotentialen startade industridesignern och curatorn Jenny Nordberg för ett år sedan projektet Den Nya Kartan. Hon ville visa att det är fullt möjligt att producera i Sverige, hos fantastiska tillverkare. Detta i en tid där såväl etiska värderingar som digitalisering och globalisering ger nya förutsättningar för produktion och konsumtion.

Tillsammans med Form/Design Center i Malmö skapade Jenny Nordberg för ett år sedan 24 samarbeten mellan skånska formgivare och tillverkare. Nu har Nordberg och Vandalorum parat ihop ytterligare 15 formgivare med 15 tillverkare, alla småländska. Varje par har fått i uppdrag att gemensamt ta fram en eller flera nya produkter. Tillsammans visar de ett axplock av allt som är möjligt att tillverka i detta landskap!

Även utställningsarkitekturen är lokalt förankrad. Podiesidorna är indränkta i olika ”marinader” av ingredienser typiska för platsen: kalk, raps, rödkål, alger och blåhallon i Skåne samt gran, granit, enbär, lingon och polkagris i Småland.

Curator och utställningsarkitekt: Jenny Nordberg

Deltagare Den Nya Kartan Småland:
Monica Backström & Swedehearts + Cai & Nässjöholm
Anna-Linda Gabriel + Gnosjö Laserstans
Horisaki + Forsbergs Metallduk
Dan Ihreborn + Emmaboda Granit
Pia Jonsson & Per Liljeqvist + Recticel
Annika Jarring + Mandus Wire
ELAKFORM + Formenta
Andreas Klippinge + Ljungsåsa
Sara Larsson + Gafs Kartong
Ludvig Löfgren + Mönsterås Metall
Torsten Löfgren + Peter Fransson snickeri
Jangir Maddadi + Jarls Gjuteri & Lammhults Gjuteri
Formbruket + Smålands Skinnmanufaktur & Mikroponent
Ola Wihlborg + BS Rörbockning
Josefin Örtegren + Lessebo Handpappersbruk

Den Nya Kartan är producerad av Form/Design Center med stöd av Malmö stad och Region Skåne. Den Nya Kartan: Småland är producerad av Vandalorum med stöd av Region Jönköpings län.

Foto: Johann Bergenholtz

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA