Karl Dunér

Scener

17
/
3
2018
3
/
6
2018
2018
Lada 1
Smålands Konstarkiv
Bilden visar objekt från utställningen Scéner.
Långsamhet, lyhördhet och uppmärksamhet är egenskaper som tycks gå på tvärs med vår tid. Karl Dunér bjuder in oss att trotsa vårt invanda beteende och dröja oss kvar, lyssna och iaktta utan krav på omedelbar belöning. Tempot må skava – eller till och med provocera – men den som ger sig hän blir rikt premierad.

Karl Dunérs utställning består av ett antal självständiga scener som man fritt kan röra sig mellan. Här återfinns automatiserade dockor och fristående skulpturer som var och en har en öppen spelplats där figurer är samlade. Några av dem rör sig. De vrider sig, tar sig långsamt fram, stannar och väntar. Rörelserna kan inte upprepas eller förutses och varje skulptur har sin egen ljudatmosfär. I film och foto undersöks ljusets tröga rörelser och förunderliga brytningar i vatten. I specialbyggda filmskåp förmedlas slingrande trådars oförutsägbara rörelser eller en figurs rafflande balansakt på en spång.

Karl Dunér debuterade som regissör på Dramaten 1990. Det är på nationalscenen han sedan dess främst varit verksam med pjäser av exempelvis Tjechov, Strindberg, Gombrowicz och Beckett. Parallellt med sitt arbete för teatern, verkar Dunér som konstnär och har gjort flera men sporadiska utställningar som rönt stor uppmärksamhet. Senast han gjorde en soloutställning i Sverige var 2002. Samtliga verk i Vandalorums utställning visas för första gången.

Karl Dunér (f. 1963) är verksam i Stockholm som regissör och konstnär. 2013 tilldelades han Svenska Akademiens teaterpris samt den kungliga medaljen Litteris et Artibus.
Tack till: Kulturbryggan, Konstnärsnämnden

Foto: Patrik Lindell

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA