Katja Pettersson

Welcome Back

3
/
2
2018
22
/
5
2018
2018
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Welcome Back av Katja Pettersson
Ett postapokalyptiskt rum, som vore vi museibesökare från en framtid där de fyra elementen – luft, eld, vatten och jord – inte längre finns.

Klimatångest. Skuld. Känslan att vad man än gör så är det fel – eller åtminstone inte tillräckligt. Formgivaren Katja Pettersson har länge funderat över hur vi kan förändra den känslan, och vill i sitt arbete försöka förstå såväl miljöproblemen som vår upplevelse av dem.

Petterssons utställning utforskar antropocen, den tidsålder vi nu befinner oss i, där nästan allt vi omges av är påverkat av människan: haven, jorden, klimatet osv. Pettersson bjuder in oss i ett postapokalyptiskt rum, som vore vi museibesökare från en framtid där de fyra elementen (luft, eld, vatten och jord) inte längre finns.Fristående objekt och sinnrika egenkonstruerade maskiner – inspirerade av Polhems mekaniska alfabet – fungerar som historiska kapslar genom vilka vi lockas att pröva våra tankar och känslor.

De fyra elementen utforskas även från annat håll, när Pettersson avdramatiserar och plockar isär det välkända. Med forskningens hjälp visar hon hur nya verkligheter kan byggas av gamla delar. Ny natur i form av ny jord, ny eld, nytt vatten och ny luft. Ett exempel är att hon i ett forskningslaboratorium filmat hur koldioxid under högt tryck – med överraskande skönhet – övergår i vätska. Att göra denna osynliga, livsviktiga men också farliga gas synlig är ett sätt att skapa en relation till dess påverkan på jordens uppvärmning.

Inför utställningen på Vandalorum har Pettersson genomfört ett samarbete med klass 7AB på Gröndalsskolan i Värnamo. De har arbetat med att finna, analysera och hitta lösningar på miljöproblem i deras direkta närhet – i skola och på skolgård.

Katja Pettersson (f. 1972) är verksam i Stockholm som oberoende designer, entreprenör inom rättvis design och lektor på Konstfack. Hon var en av grundarna till designgruppen Front.

Utställningen är skapad i samarbete med Gustavsbergs Konsthall, Gröndalsskolan i Värnamo, Teknikcentrum vid Campus Värnamo samt Barnfilmskolan vid Akademin Valand.

Foto: Patrik Lindell

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA