Konst & Industri

Arbete/Plats

5
/
6
2024
1
/
9
2024
2024
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar processbild av utställningen Arbete/Plats.

Konst och industri har haft en lång och komplex relation, ibland entusiastisk, ibland problematisk. Från en opportunism där konsten blir ett sätt att generera kulturellt kapital för företag och där industrin endast betyder ekonomisk resurs för konsten, så finns möjlighet till andra processer. Processer där tekniker och möten mellan olika färdigheter är fruktbara och skapar både sociala och konstnärliga värden.

Arbete/Plats är ett projekt initierat av programmet Konst & industri på Vandalorum, där fem studenter från Kungl. Konsthögskolan, under våren 2024 samverkat med industrier i Värnamo: DS Smith, förpackning i wellpapp, Mikroponent, laserskärning och etsning, och Mandus Wire, trådbockning och svetsning. Tillsammans har studenterna och industrierna laborerat med material och tillvägagångssätt, form och funktion, och samtidigt fått en inblick i varandras synsätt och förutsättningar.

Titeln Arbete/Plats betonar processen och handgripliga förhållningssättet vi fokuserat på. Vad genereras när vi delar en plats utan att nödvändigtvis dela mål och vad kan vi lära oss av det mötet? Hur förändras studenternas verk och processer när de möter andra tekniker och rum än vad vi vanligtvis ser på konsthögskolor? Vad finns det för industrin att hämta i ett konstnärligt tillvägagångssätt?

Programmet Konst & industri på Vandalorum, Museum för Konst och Design i Värnamo, Småland, bjuder in konstnärliga högskolor för att samverka med småländsk industri. Programmet fokuserar på utbyten av perspektiv och förhållningssätt genom kritiska undersökningar av material, processer och produkter.

Medverkande studenter:
Silja Beck, Viktor Berglind Ekman, Kristina Nenzén, Hedvig Wijkström och Annie Åkerman

Medverkande industrier:
DS Smith, Mikroponent och Mandus Wire

Programmet Konst och industri på Vandalorum genomförs i samarbete med och med stöd av The Hamrin Foundation.

Tack till Kungl. Konsthögskolan, DS Smith, Mikroponent, Mandus Wire, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun samt Vandalorums Partners: Hamrin, Liljedahl & Svenstig

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA