Skulpturen är gjuten i betong med en gropig, organisk yta. Håligheterna i dess absorberande ytstruktur kommer att fungera som färgkapslar där pigment samlas och naturligt dokumenterar multipla koloreringar i spår, sprickor och skrymslen. Efterlämningar och färgrester dröjer sig kvar i ytan: tanken är att skulpturen antar en föränderlig skepnad i form av dess skiftande pigmentering. Den öppna frågan om skulpturens färgsättning är samtidigt en inbjudan att inta gränslandet mellan kreativitet och vandalism. Väderlekar kommer även att vara del av samarbetet – intentionen är att skulpturen förvärvar nya såväl som förlorar gamla lager för varje ingrepp och säsong. Skulpturens yttre blir en fråga om en gemensam handling och dess pigmentering en sorts aktiv upptagning av samtliga interaktioner. Över tid utvecklar skulpturen en patina eller ett slags årsringar av pigmentavlagringar.
Citat Nina Canell och Robin Watkins
“Skulpturen befinner sig i gränslandet mellan lek, konst, improvisation och botanik. Tanken är att verket bjuder in till en kollektiv färgläggningsprocess, en gemensam handling som är i ständig rörelse och som skiftar med tidens gång. Verket är en hyllning till föränderlighet – en öppen inbjudan att aktivera, pröva och fantisera. Vi är intresserade av form som möjliggör mångfald och som skapar alternativ till kategorisering och klassificering.”
Nina Canell (f 1979 i Växjö, verksam i Berlin). Canells konst har uppmärksammats internationellt för sitt egensinniga förhållningssätt till tid, rum och material. Hennes skulpturer strävar mot en öppenhet till förmån av processer, situationer och skeenden. Canell har studerat vid Dún Laoghaire Institute of Art, Design and Technology i Dublin, Irland. 2025 erhöll Canell Barbro och Holger Bäckströms stipendium, ett av Sveriges största konststipendier, och är för närvarande professor i skulptur vid Kunstakademie Düsseldorf. Canell har deltagit i biennalerna i Venedig, Sydney, Gwangju, Lyon, Liverpool, Cuenca och Manifesta, samt i större utställningar på MoMA i New York, Mori Art Museum i Tokyo, Palais de Tokyo i Paris, Museo Tamayo i Mexico City och Guggenheim i Bilbao. Canell har haft separatutställningar vid bl.a. Simian i Köpenhamn, OGR i Turin, The Artist’s Institute i New York, Moderna Museet i Stockholm, Hamburger Bahnhof i Berlin, Camden Arts Centre i London, Mumok i Wien, Arko Art Center i Seoul, S.M.A.K. i Gent och Kunstmuseum St. Gallen. Canell samarbetar ofta med sin partner Robin Watkins kring installationer och konstnärsböcker.
Robin Watkins (f 1980 i Nacka, verksam i Berlin). Watkins är en irländsk-svensk konstnär vars fritt formade praktik omfattar ljud, böcker och installationer. Watkins arbetar ofta i samarbete med andra och uppmuntrar till korsbefruktning mellan discipliner för att utmana rådande konventioner. Watkins har författat, varit medförfattare till och redigerat flera åldersöverskridande publikationer, och hans tryckta projekt tar ofta formen av konstnärsböcker och editioner (bland annat utgivna av Sternberg Press, Bom Dia Boa Tarde Boa Noite, Atlas Projectos, K Verlag, Rhombus Press och Verlag der Buchhandlung Walther König). Watkins använder ljud som ett skulpturalt bärande element, både i fältinspelningar av atmosfärisk elektricitet och i materiella assemblage. Han har presenterat ljudverk på La Casa Encendida i Madrid, Witte de With i Rotterdam, Mount Analogue i Stockholm, Kunsthaus Glarus, Project Arts Centre i Dublin och ICA i London. Watkins samarbetar ofta med sin partner Nina Canell kring installationer och konstnärsböcker. Deras gemensamma installationer har visats på institutioner och biennaler runtom i världen.
Möjliggörare: Vandalorums konstfond, Kungl. Akademien för de fria konsterna, Hjalmar Wicanders fond, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Helge Ax:son Johnsons stiftelse
Tack även till: Länsförsäkringar Jönköping
Foto: Anders Bergön