Till havs

En utställning om plastskräp

5
/
10
2013
26
/
2
2013
2013
Lada 1
Smålands Konstarkiv
Bilden visar strandad plast från våra hav.
Varje sekund tillverkas 8000 kg plast. Samtidigt som dessa produkter gör våra liv enklare, förvandlas haven till en gigantisk soppa av plast.

Sedan början av 1900-talet har plasten färdats med triumferande hastighet genom konsumtionssamhället. Materialet är ekonomiskt, enkelt att bearbeta och kan ges nästan vilka egenskaper som helst. Runt om i världen idag produceras 8 000 kg plast varje sekund.

Samtidigt som plastprodukter gör våra liv enklare, börjar haven förvandlas till en gigantisk soppa av plast. Idag är inte en enda kvadratkilometer havsvatten fri från plastpartiklar. Eftersom standardplast inte är biologiskt nedbrytbar, delas den i mindre och mindre bitar som så småningom kommer in i livsmedelskedjan.

Mitt i utställningen återfinns plastskräp som hämtats upp ur Stilla havet, Nordsjön och Östersjön. I avsnittet Plast från haven visas bakgrunden till problemet och dess fatala inverkan på hav, djur och människor. I avsnittet Plast i vardagslivet undersöks de vanligaste plastföremålen utifrån hälsorisker, materialcykler och återbruk.

The Plastic Garbage Project är sammanställd av Museum für Gestaltung Zürich

Tack till: Jönköpings läns museum, Växjö konsthall

Bildtext: Stranded plastic waste, Papahanaumokuakea Marine National Monument, 2006, photo: © Paulo Maurin/NOAA
Foton: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA