Ruben Östlund & Kalle Boman

Rutan

18
/
4
2015
21
/
6
2015
2015
Lada 1
Smålands Konstarkiv
Bilden visar Ruben Östlund & Kalle Boman i Rutan på Flanadentorget i Värnamo centrum
Rutan ska gemensamma rättigheter och skyldigheter råda. Vem som helst kan ställa sig där när hen behöver hjälp – och de förbipasserande har en skyldighet att försöka hjälpa till.

Regissören Ruben Östlund och producenten Kalle Boman tillhör Sveriges tongivande filmskapare. På Vandalorum samarbetar de för första gången i utställningsform. Östlund har i filmer som De ofrivilliga, Play och Turist utforskat människans tillkortakommanden. I sin nästa långfilm The Square, som denna utställning är förstudie till, vill han undersöka vilken tillit vi känner till varandra. Han frågar sig var statens ansvar tar slut och var individens börjar.

Genom projektet Rutan vill Östlund och Boman praktiskt prova vad som skulle ske om varje svensk ort hade en medmänsklig frizon mitt i centrum – en symbolladdad fysisk kvadrat på torget, lika självklar som ett övergångsställe. I Rutan ska gemensamma rättigheter och skyldigheter råda. Vem som helst kan ställa sig där när hen behöver hjälp - och de förbipasserande har en skyldighet att försöka hjälpa till. I samband med vernissagen av denna utställning invigs den första Rutan på torget Flanaden i Värnamo.

Östlund och Boman utvecklar gärna sina idéer i dialog med andra, Utställningen är en inbjudan till alla besökare att delta i den dialogen. Här förs även samtal med andra konstnärer, från dem som gjorde handavtryck i El Castillo-grottan för ca 40 000 år sedan, via Garry Winogrand som fotograferade New Yorks hektiska stadsliv i mitten av 1900-talet, till Malin Holmberg som till utställningen skapat en monumentalmålning av superkontinenten Pangea.

Tack till: Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Ställningsproffsen, Göteborgs City Airport, Fyra Punkter, Kährs & Winsth Golv & Kakel, RL Gruppen, Värnamo Företagarförening, Värnamo City, Netmine, Nevotex, Värnamo Näringsliv.

Foto: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA