Staffan Holm

Presens

8
/
12
2018
19
/
5
2019
2018
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Presens av Staffan Holm.
Att känna närvaro i nuet är en utmaning. Vi lever i en värld där själva upplevelsen av verkligheten nästan alltid föregås av representationer av verkligheten, i form av iscensatta reklambilder, dramaturgiska nyhetsinslag eller förskönade Instagram-inlägg. Risken är att vi blir besvikna på verkligheten när vi väl möter den – utan professionell ljussättning och omsorgsfull scenografi.

Staffan Holm är en prisbelönt, internationellt verksam formgivare. Med utgångspunkt i materialitet och rumslighet undersöker han hur vi uppfattar verkligheten omkring oss – dess föremål och rum och hur de samspelar med oss. I utställningen Presens, skapad specifikt för Vandalorum, utgår han från glaset som material – dess reflekterande, transparenta och livgivande kvaliteter.

När ett barn försöker förstå sig på en pryl gör hen det med händerna – vänder och vrider och plockar isär. Likt många formgivare med en hantverksbakgrund börjar Holms designprocess på samma vis – med att noggrant undersöka ett materials kvaliteter och funktion. Målet är att frikoppla sig från etablerade föreställningar om hur materialet bör användas.

Glas som material är nytt för Holm, som i grunden är möbelsnickare och i 20 års tid arbetat med att utforska träets möjligheter. Med glaset har han hittat ett material som låter honom testa om formgivning inte bara kan försköna utan också förtydliga verkligheten. De flesta eftersträvar maximal perfektion i glastillverkningen. Holm har tvärtom låtit tillverka glasföremål (i samarbete med glasblåsare Micke Johansson) med så stora avvikelser som möjligt. Resultatet blir en förvrängd yta som tycks i ständig rörelse, fenomen som utforskas vidare i den monumentala spegelinstallation som dominerar salen.

Holm vill framkalla och låta oss uppleva en slags livskraft i de döda material han arbetar med. Belöningen kommer till den som rör sig aktivt i utställningen, den som ger sig hän åt att uppleva materialens samspel med publiken, ljuset och rummet här och nu. Utställningens titel Presens – från latinets praesens i betydelsen närvarande – ger en ingång till Holms tankevärld. Hur blir vi närvarande i detta vårt nu – i den verklighet som omger oss just här för stunden?

Staffan Holm (f. 1977, verksam i Göteborg) har en MFA från Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Han har bl.a. tilldelats utmärkelsen Årets möbel av Sköna hem, Bruno Mathsson-priset, Elle Decoration Design Award och Wallpaper Design Award.

Tack till: Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Vandalorum Partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig

Foto: Magnus Cimmerbäck

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA