Staffan Holm

Bruno Mathsson-priset 2013

4
/
5
2013
18
/
8
2013
2013
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Staffan Holm Årets Bruno Mathsson-pristagare 2013
Morfar var snickare, duktig på att tälja gubbar i Döderhults-klass. Farmor uppmuntrade tidigt sonsonen, gav honom en svarv så han kunde experimentera hemma i källaren i Lerum.

Snickarkonsten och kärleken till träet har varit närvarande så länge Staffan Holm kan minnas. Drömmen var att bli möblesnickare i hemorten. Där kom insikten att man kunde bli designer. Holm kom in på HDK och hamnade i en värld som gav impulser om att det inte räcker med former styrda av praktisk funktion. Känslan måste finnas med i alla projekt.

Examensarbetet handlade överraskande nog inte om möbler utan om den ädla traditionen att laga trasigt porslin med metall som man gjort i århundraden i Japan och Kina. Fortsättningen följer nu i mer sofistikerade projekt – ett avbrutet pallben ersätts med ett framtaget i en 3D-maskin.

Parallellt förser Holm marknaden med sparsmakade produkter. Som den stapelbara pallen Spin med en alldeles egen utstrålning. Hemligheten sitter i benens konstruktion – formpressade och böjda åt två håll – en konstruktion som skvallrar om att upphovsmannen gett sig i kast med en lösning som redan på ritningen verkade omöjlig.

Text: Hedvig Hedqvist

Staffan Holm (f. 1977) är 2013 års mottagare av Bruno Mathsson-priset. Han har en MFA från Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet.

Utställningen genomförs i samarbete med Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond. Juryns motivering: "Kunskap om hantverk, material och tryggheten att lita på sina känslor är parametrar som driver Staffan Holms designverksamhet. I likhet med Bruno Mathsson är han herre över verktygen, har kraften att lyfta idéerna och den artistiska djärvheten att tänja gränser för att uppnå nyskapande lågmäld kvalitet."


Foto: Kalle Sanner

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA