TAF

Bruno Mathsson-priset 2017

17
/
6
2017
10
/
9
2017
2017
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen med Årets Bruno Mathsson-pristagare 2017.
Vi har länge intresserat oss för baksidor, undersidor och dolda konstruktioner. De är ofta väldigt vackra och sinnrika, men anses som något som ska döljas. Vi vill synliggöra det så kallat fula.

Arkitekterna och formgivarna Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom inledde sitt samarbete redan under studieåren på Konstfack och driver sedan 2002 det gemensamma kontoret TAF i Stockholm. Deras uppdrag sträcker sig från utställningsscenografi och inredningsarkitektur till möbler och armaturer för ett flertal internationellt välrenommerade producenter.

TAF finner mycket av sin inspiration i det vardagliga – i såväl former som material. Spilld mjölk kan omvandlas till en tallrik, volymkontrollen på stereon till en lampa och baksidan av en tavla till en soffa. Processen kan också börja med ett ordinärt material som TAF sedan hittar ett innovativt sätt att bruka. I denna utställning är det wellpapp som fångat deras intresse – ett material som nästan helt dominerar förpackningsindustrin men sällan används i andra sammanhang. Genom att skapa såväl utställningens scenografi som dess öppna ateljé i wellpapp visar TAF mångsidigheten och skönheten i ett material som normalt bara uppskattas för sin funktionalitet.

Bruno Mathsson-priset 2017 går till Gabriella Gustafson (f. 1974) och Mattias Ståhlbom (f. 1971). Juryns motivering: ”TAF har målmedvetet slipat sitt formspråk till en raffinerad enkelhet, som med ingredienserna humor och portioner av fräckhet framkallar berörande tilltal. En container på gatan eller en skiva på bockar är vardagliga inspirationskällor som utmanat till att gå vidare och skapa en intressant hållbar förnyelse av arketypiska produkter.”

Tack till: Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons Fond, DS Smith, Kvadrat och Skeppshultstegen

Foto: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA