Textil integration

25
/
2
2017
21
/
5
2017
2017
Galleriet
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen Textil integration.
Genom projektet vill vi ta vara på och uppmärksamma all den kunskap som kommer med nya människor till vårt land och ge dem möjligheter att synas i Sverige.

Under hösten 2016 inledde Röda Korset projektet Textil integration där nyanlända med textil yrkeserfarenhet tillsammans med etablerade svenska formgivare tagit fram textila kreationer. Projektet har skapat stort intresse och Vandalorum är nu stolta att kunna presentera de kreationer som tagits fram såväl som nya samarbeten med de ledande möbelproducenterna Bruno Mathsson International i Värnamo och Stolab i Smålandsstenar.

”Det är mötet av våra textila traditioner som gör utställningen unik. Här möts vackra mönsterbilder inspirerade från moskéer och klassisk skandinavisk möbeldesign”, berättar Matilda Maroti, designer och projektledare.

Röda Korset i Borås och Jönköping driver projektet vars syfte är att integrera nyanlända, asylsökande och etablerade svenskar, och ge dem möjlighet att ta del av varandras yrkeserfarenheter och nätverk inom textilbranschen. Projektets deltagare kommer från sju olika länder och har 5 till 30 års erfarenhet inom modebranschen eller textil tillverkning.

”Deltagarna får chans att lära sig textil yrkesterminologi på svenska. Projektet har redan lett till att arbetsgivare inom branschen hört av sig och efterfrågat personal med denna typ av textil kompetens.”, säger Matilda Maroti.

Textil integration är även ett miljöprojekt. 2014 var inflödet av kläder och textil 128.000 ton i Sverige, vilket är 13,1 kg per person. Av dessa slängs cirka 8 kg i soporna. Genom samarbeten med textila företag runt om i Sverige tar Textil integration vara på spilltyger och felproducerade varor och skapar nya metervaror.

Foto: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA