Zoom

26
/
11
2011
22
/
1
2012
2011
Lada 1
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar delar ur utställningen Zoom.
En översikt av en storslagen epok inom italiensk design, sedd genom Aldo och Marirosa Ballos kameralins.

Made in Italy är först och främst, ett kännetecken för god design - inget annat land är så nära förknippat med formgivning med kvalitet som Italien. Under andra hälften av 1900-talet, framträder en mångfaldig designkultur ur det kreativa samarbetet mellan entreprenörer, tekniker, hantverkare och konstnärer som blir en global modell för innovativ produktutveckling.

Bilden av italiensk design har ändå varit mycket mindre påverkad av våra egna observationer och användningen av de olika föremålen än det har av bilden av dem i media. Från början på 1950-talet framträder ett brett utbud av italienska tidningar som ägnas livsstil och design, som är inriktade på både en nationell och en internationell publik, och de kommer att spela en central roll i denna ”medialisering”. Även stora möbelmässor som Salone Internazionale del Mobile eller berömda designpriser som Premio Compasso d'Oro uppnår sin världsomspännande popularitet först genom bilder i tryckta medier.

Mellan 1953 och 1994, i fyra decennier, tillhör Aldo och Marirosa Ballo de mest framstående vad gäller objektfotografering. Deras arbete är eftersökt för tidskriftsomslag, redaktionella artiklar och annonser och detta sammanfaller exakt med glansdagarna för italiensk design - det finns knappast en klassisk pjäs från denna tid som inte är fotograferad i deras studio.

Med över 145.000 bilder i sitt arkiv representerar Studio Ballo en viktig del av italiensk designhistoria. Eftersom Ballos bilder fortfarande ofta används i såväl reklamsyfte som i ständigt nya publikationer, så fortsätter de att påverka vår syn på italienska möbler, lampor och andra föremål i våra hem. Fotografierna presenteras i denna utställning bredvid de tryckta medierna där de har publicerats och med de unika ursprungliga föremålen, formgivna av dem som var huvudpersonerna under perioden. Tillsammans erbjuder de en översikt av denna storslagna epok i italiensk design som är både historisk och högaktuell.

Foto: Marirosa Ballo

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA