Eero Aarnio

3
/
6
2017
8
/
10
2017
2017
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen med Eero Aarnio i Formladan.
Aarnios betydelse som designer kristalliseras i en frigörelse av formen. Han är /homo ludens/, den lekande människan, som studerar hur långt formen kan tänjas inom ramen för materialets egenskaper och designerns gränslösa fantasi.

Professorn och inredningsarkitekten Eero Aarnio har haft en exceptionellt lång karriär och är en av de internationellt mest betydande finländska formgivarna. Han blev känd globalt genom stolen Åskbollen som presenterades 1966. Den vid tiden rådande framtidsoptimismen och nya industriella råmaterial gjorde det möjligt att utvidga uppfattningen om vad en möbel är.

Utställningen visar djupet och bredden i Aarnios produktion och lyfter fram nya dimensioner hos den välkände formgivaren. Utställningen tar sin utgångspunkt i fem teman: Artefakter, Sinne, Tid, Process och Tillverkning. Genom tematiken kan man fördjupa sig i de viktigaste föremålen i Aarnios produktion och få en inblick i formgivningsprocessens okända sidor. Materialet är ett urval från arbetsbordet i designstudion och från produktionslinjerna i fabriken.

Eero Aarnio föddes i Helsingfors 1932. Studerade vid Konstindustriella läroverket och utexaminerades som inredningsarkitekt 1957. Efter examen arbetade han på Ilmari Tapiovaaras och Antti Nurmesniemis arkitektkontor och Askos möbelfabrik. Arbetat som frilans sedan 1962. Under sin karriär har Aarnio belönats i flera internationella möbeldesigntävlingar, bl.a. i Cantù i Italien, Compasso d'Oro och Kaj Franck-designpriset. Aarnios arbeten finns i samlingarna på bl.a. MoMA i New York, V&A i London, Stedelijk Museum i Amsterdam, Centre Pompidou i Paris, Vitra Design Museum i Weil am Rhein och Nationalmuseum i Stockholm.

Utställningen är producerad av Designmuseet i Helsingfors. Curator: Suvi Saloniemi

Foto: John Nelander

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA