Maria Nordin

Merge Cut Draw Out

7
/
2
2015
22
/
3
2015
2015
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar akvarellen "Utsnitt av en observation av en plats", 2014/2015.
Närgångna skildringar av människor och landskap med drag av abstraktion. Ett upplöst och samtidigt precist formspråk.

Maria Nordin uttrycker sig i storskaliga akvareller och animationer. I hennes konstnärskap är kroppen en central utgångspunkt. I utställningen visas framför allt verk från de senaste fem åren och den fördjupning som skett. Från att ha målat kroppar i sin helhet har hon gått via närbilder och extrema uppförstoringar, löst upp och reducerat dessa till ytor och fläckar, för att sen låta kroppen vara i sin frånvaro. Ett undersökande av sammansmältning och upplösning, samtidigt som ett undersökande av måleriet som form; av dess möjlighet att materialisera förslag och idéer men också som ett sätt att tänka, bortom det materiella.

Det rosa som återkommer i målningarna används som den gemensamma färgen för köttet, för kroppen. Färgen blev också länken in i rum och landskap. I de målningarna tycks kroppen frånvarande, men finns också kvar i form av spår. Kroppen återfinns i en teaterscen, öde och rosa, i det bergslandskap som veckar sig i hudens färger och kroppens struktur i uppförstoring. Den finns i hudtonerna i en fåtölj. En cirkulär arbetsprocess som vill närma sig erfarenheten av förhållandet mellan kroppen och platsen, hur kropp och plats ömsesidigt påverkat varandra.

Maria Nordin är född 1980 i Linköping. Hon är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan, Stockholm. Hon har bl.a. ställt ut på Liljevalchs Konsthall, Uppsala Konstmuseum, Färgfabriken, Frieze Art Fair London, Galleri Magnus Karlsson och The Armory Show, New York. Konstnären finns representerad i samlingarna vid Göteborgs Konstmuseum, Nordiska akvarellmuseet och Statens Konstråd.

Utställningen är ett samarbete mellan Vandalorum och Smålands Konstarkiv.

Foto: Maria Nordin

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

No items found.

Tidigare utställningar

Se allA