Monica Förster

Bruno Mathsson-priset 2021

20
/
11
2021
18
/
4
2022
2021
Lada 2
Smålands Konstarkiv
Bilden visar utställningen med Monica Förster, Årets Bruno Mathsson-priset 2021.
Jag vill bidra med något som är större än bara ytterligare en soffa på en snygg bild. Jag hoppas att jag kan göra något som har betydelse på lång sikt.

Mottagaren av 2021 års Bruno Mathsson-pris är Monica Förster, en av Sveriges internationellt mest etablerade formgivare. Sedan hon grundade sin studio i Stockholm för över 20 år sedan har hon och hennes team samarbetat med omkring 50 producenter i 10 olika länder. Hon dras till hantverksbetonad industri, där kunskapen sitter i händerna och i samspelet mellan skickliga utövare på fabriksgolvet. Parallellt är hon djupt engagerad i den tekniska utvecklingen och hur hon som formgivare kan tillgängliggöra dess framsteg.

Förster tar sig an uppdrag som spänner från möbler och objekt till inredning och industridesign. Varje projekt hanteras utifrån dess unika förutsättningar och syfte, med stark hållbarhetshänsyn såväl socialt som miljömässigt. Idéarbetet inleds ofta med att utforska de tekniska möjligheterna i fabriken där föremålet ska tillverkas. Efter analys och konceptutveckling sker sedan en varsam omvandling från idé till konkret konstruktion och form.

Försters verk äger en frihet och variation i uttrycket som särskiljer henne. Hon har aldrig följt internationella trender eller känt sig begränsad av möbelkonstens traditioner. Istället låter hon avancerade material-, teknik- eller hantverksexperiment möta ett poetiskt och organiskt formspråk, ibland inspirerat av den natur i Lappland där hon tillbringade mycket av sin uppväxt. Hennes föremåls ofta mjuka, skulpturala siluetter inbjuder till beröring.

Föremålens samspel med människan och den omgivande miljön är Försters utgångspunkt. Utställningen domineras av ett av hennes mest interaktiva verk: det uppblåsbara mobila rummet Cloud från 2003. Med lyhörd ljusdesign förtätas upplevelsen av himlens naturliga föränderlighet och synliggör hur varje föremål existerar i relation till sin omgivning.

Monica Förster (f. 1966) är utbildad vid Beckmans designhögskola och Konstfack. Hon har deltagit i utställningar på bl.a. MoMA i New York och V&A i London samt finns representerad vid Nationalmuseum och Röhsska museet. Hon har bl.a. utnämnts till Årets designer av Elle Decoration tre gånger och av Residence två gånger. Hon har prisats med Guldstolen av Sveriges Arkitekter och tilldelats internationella utmärkelser från exempelvis Time Magazine
, Interior Design Magazine och Wallpaper.

Tack till: Bertil & Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik, Estrid Ericsons stiftelse, Bengt Julins Stiftelse, Kulturrådet, Region Jönköpings län, Värnamo kommun, Vandalorums partners: Hamrin, Liljedahl, Svenstig

Ljusdesign: Kai Piippo, Light Bureau / AFRY. Grafisk form: Henrik Nygren Design. Foto: Patrik Lindell

No items found.

Se bilder

No items found.

Press och recensioner

Tidigare utställningar

Se allA